Gå til indhold

Rune Petring Hasselagers gennembrud

Se kontaktoplysninger

Rune Petring Hasselagers fortæller om sit store forskningsgennembrud

Ph.d. Rune Petring Hasselagers opdagelse har medført, at der nu bliver iværksat internationale studier, som skal undersøge mange af de spørgsmål, som anæstesilægens forskning har affødt. Her fortæller han om den dag, hvor han for første gang bemærkede et usædvanligt mønster i sit materiale.

Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Pludselig gik det op for mig, at den her opdagelse var kæmpestor

Ph.d. Rune Petring Hasselager har fundet ud af, at det formentlig ikke er helt ligegyldigt, om kræftpatienter bliver bedøvet i en blodåre eller med gas under operation. En opdagelse, der nu har fået flere internationale studier til at gå videre med de spørgsmål, som anæstesilægens forskning har affødt

Af Joanna Vallentin

Hvad har du opdaget?

Tarmkræftpatienter, der bliver opereret, bliver enten bedøvet i en blodåre eller med gas. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken bedøvelse der bliver brugt. Jeg har fundet ud af, at der er forskel i antallet af komplikationer på kort sigt og i patienternes kræftforløb mellem de to grupper på langt sigt: Patienter, der opereres for tarmkræft og bedøves med gas, får færre komplikationer, men de får oftere kræft igen, end patienter, der bedøves intravenøst – det vil sige med en indsprøjtning i blodårerne.

Læs hele magasinet: MAGASIN 2023

Hvordan opdagede du det?

Det var under corona-epidemien, og jeg havde børnene hjemme lige som alle andre, så jeg havde sat mig over i min genbos kontor i hans gamerstol. Der sad jeg i fred og ro og kodede. Og så fandt jeg pludselig et mønster, ingen havde set før. Altså, jeg opdagede, at gasbedøvelse hang sammen med en større risiko for, om der gik hul på en tarmsammensyning. Og det er sådan en ret frygtet komplikation, som er ret godt registreret, men det var jo noget helt nyt, at bedøvelsen måske spillede en rolle. Og så begyndte jeg ellers at tænke, hvordan det kunne hænge sammen med, at jeg også havde fundet flere kræfttilbagefald. Og om der mon kunne være en eller anden biologisk forklaring mellem de to. Det var et lidt vildt øjeblik, for pludselig gik det op for mig, at den her opdagelse var kæmpestor, og jeg skyndte mig at ringe til Ismail (professor og forskningschef Ismail Gögenur fra Center for Surgical Science på Sjællands Universitetshospital, red.). Jeg sagde: ”Jeg tror altså, at jeg havde fundet noget, som ingen har set før!”

Vidste du allerede der, at det her kunne gå hen og blive ret stort?

Ja, det gjorde jeg. Fordi de data, jeg havde, var så gode, og forskellen var tydelig at se. Det gjorde, at jeg tænkte, at det her nok skulle blive nogle gode artikler, som kunne bidrage med ny viden.

Hvilken betydning kan denne opdagelse få?

Ultimativt kan det betyde, at færre får tilbagefald af kræft. Vi har jo desværre ikke knækket den der nød med, hvorfor der er så mange, der får tilbagefald efter behandling af tyktarm- og endetarmskræft. Det er faktisk ret mange. Mit håb er, at mere viden om bedøvelsens rolle under operation kan være én brik i et større puslespil, der forklarer, hvordan vi med tiden kan nedbringe de her tilbagefald drastisk. Det ville godt nok være det hele værd. For det er en lille justering i behandlingen, som ikke er særlig svær at indføre. Det er hårdt for patienterne at blive syge igen, og det kræver dyre behandlinger med kemoterapi og alt muligt andet. Men ændringer i bedøvelsen ville jo være noget, man kunne indføre på alle operationsstuer i hele verden på ingen tid. Og det vil have en enormt stor effekt. Hvis man altså finder ud af, at der er en årsagssammenhæng, som man kan bevise. Det er jo det næste, der er ved at ske. Jeg håber på det.

 

Aha!

Der bliver dagligt gjort nye opdagelser på et hospital. Her fortæller forskellige faggrupper om fund, som har potentiale til at gøre en forskel for patienterne i fremtiden.

 

Har du også gjort en spændende opdagelse, som du vil dele med andre?

Skriv til os, hvis du vil dele din historie:

magasin@regionsjaelland.dk 

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital

Strategi og Plan

Kommunikation

Lykkebækvej 1

4600 Køge

Skriv til os

Øvrig information

Har du en god idé til et emne, vi skal tage op i Magasin?