Gå til indhold

Lars Bo Jørgensens opdagelse

Se kontaktoplysninger

Lars Bo Jørgensen fortæller om sin opdagelse

Fysioterapeut og Ph.d-studerende Lars Bo Jørgensen har opdaget et mønster mellem antallet af kroniske sygdomme og graden af fysisk aktivitet. En opdagelse, der åbner op for et enormt uudnyttet potentiale i at tænke fysisk aktivitet ind i behandlingen af kroniske sygdomme på tværs af alle sektorer i sundhedsvæsnet.

Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Pludselig havde Lars Bo markeret al sin data gul

Ph.d Lars Bo Jørgensen har opdaget et mønster mellem antallet af kroniske sygdomme og graden af fysisk aktivitet. En opdagelse, der åbner op for et enormt uudnyttet potentiale i at tænke fysisk aktivitet ind i behandlingen af kroniske sygdomme på tværs af alle sektorer i sundhedsvæsnet.

 

Hvad har du opdaget?

Jeg har opdaget et klart og entydigt mønster mellem antallet af sygdomme og graden af fysisk aktivitet blandt personer, der lider af flere sygdomme på samme tid. Jo flere sygdomme du har, jo mere inaktiv er du simpelthen. Det kan jo lyde indlysende, men det er et rigtig vigtigt fund, for der findes meget få studier på det her område. Mine resultater viser også, at størstedelen af multisyge slet ikke er i stand til at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet, og at multisyge faktisk er komplet inaktive i op mod halvdelen af døgnet.

Læs hele magasinet: MAGASIN 2023

Hvordan opdagede du det?

Jeg sad hjemme i mit køkken, hvor jeg havde printet alle mine analyser ud og lagt dem på køkkenbordet foran mig. Hver gang jeg observerede en sammenhæng mellem antal sygdomme og fysisk aktivitetsniveau, markerede jeg det med en gul overstregningstus. Dér og dér og dér og dér. Til sidst var alt gult. Først tænkte jeg, at det måtte være en fejl. Jeg var overrasket over, hvor tydeligt mønsteret var. Men da jeg dobbelttjekkede analyserne, kunne jeg se, at den var god nok. Mønsteret var helt klart. I det øjeblik kan jeg huske, at jeg tænkte; ”Jamen, her er jo et gigantisk potentiale for, at denne patientgruppe kan få det bedre bare ved at være mere fysisk aktive”.

Hvilken betydning kan den her opdagelse få?

Mine resultater viser, at potentialet for forbedring er enormt blandt de multisyge, og det betyder, at vi i sundhedsvæsnet skal være meget mere opmærksomme på at inkludere fysisk aktivitet som en del af behandlingen af de her patienter. Vi kan lige så gode vænne os til, at fysisk aktivitet skal implementeres som et supplement eller en erstatning for nogle typer af operationer og medicinske behandlinger. Så vi skal tænke mere i retning af fysisk aktive patientforløb i stedet inaktive patientforløb. Det betyder også, at vi må gøre op med den silotænkning, der er i sundhedsvæsnet i dag. Når patienterne kommer ind med kroniske sygdomme som eksempelvis hjertesygdomme, lungeproblematikker eller slidgigt, sender vi ofte folk i én specifik behandlingsform. Men så simple er patienternes situation bare ikke. Rigtig mange patienter lider af flere ting på samme tid. Så spørger du mig, bør vi tilpasse sundhedsvæsnet mere til, hvordan patienterne ser ud i stedet for at få patienterne til at passe ind i sundhedsvæsnets kasser.

 

Aha!

Der bliver dagligt gjort nye opdagelser på et hospital. Her fortæller forskellige faggrupper om fund, som har potentiale til at gøre en forskel for patienterne i fremtiden.

 

Har du også gjort en spændende opdagelse, som du vil dele med andre?

Skriv til os, hvis du vil dele din historie:

magasin@regionsjaelland.dk 

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital

Strategi og Plan

Kommunikation

Lykkebækvej 1

4600 Køge

Skriv til os

Øvrig information

Har du en god idé til et emne, vi skal tage op i Magasin?