Ny stroke-app i ambulancen - verdens første af sin slags
tirsdag den 5. november 2024
I et godt samarbejde er det lykkes på bare tre måneder at gå fra idé til verdens første stroke-app, der kan hjælpe ambulancepersonalet med at finde tegn på blødning og blodpropper i hjernen - og samtidig kommunikere med neurologerne på sygehuset.
- Jeg synes, at det er et smukt eksempel på, hvad vi kan udrette, når vi sætter os sammen på tværs af regionen med vores forskellige kompetencer og fagligheder, fortæller Lars Bredevang, vicedirektør i Præhospitalt Center.
Præhospitalt Center har finansieret forskningsprojektet sammen med støtte på knap én million kroner fra Trygfonden.
Opdager de mest diskrete tegn
Projektet gik i luften mandag den 28. oktober, og det er kommet godt fra start.
Teknologien bruges på enkelte akutafdelinger i USA og Barcelona, men Region Sjælland er de første i verden til at bringe den helt ud i ambulancerne og dermed helt ud til skadesstedet.
Appen med kunstig intelligens bygger på NIHSS – National Institutes of Health Stroke Scale, en internationalt anerkendt standard til vurdering af mulige stroke-patienter. Den avancerede teknologi gør det muligt for app’en at genkende selv de mest diskrete tegn på blødning eller blodprop i hjernen. Og på den måde kan livsvigtig behandling påbegyndes hurtigere.
- Vi er i Koncern Digitalisering utroligt stolte af at have bidraget til, at vi, som de første i verden, så tidligt i patientforløbet, bringer denne teknologi i spil, fortæller forsker Nikolaj Blomberg, der både har sin gang i Præhospitalt Center og Koncern Digitalisering. Han har blandt andet bidraget til den tekniske implementering og er i spidsen for det forskningsprojekt, der det næste år undersøger effekten.
Hvert sekund tæller
Hurtig behandling er altafgørende, når det handler om stroke - den rette behandling skal være påbegyndt inden for fire en halv time.
- To millioner hjerneceller dør i minuttet og tab af hjerneceller betyder tab af funktion efterfølgende, og det vil sige, man får flere handicap, fortæller Troels Wienecke, der er ledende overlæge på neurologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, og fortsætter:
- Jo flere der kommer i hurtig behandling, jo færre har brug for pleje efterfølgende, og derfor skal behandlingen i gang tidligst muligt.
Appen fungerer som et fælles arbejdsredskab for både ambulancepersonalet og neurologerne på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.
Ambulancefolkene kan hurtigt optage korte videosekvenser af patienten, som straks sendes til hospitalet, så trombolysevagten kan være med i vurderingen af patienten.
På den måde bruges app’en som et værktøj, der understøtter ambulancepersonalet med at vurdere om en patient skal køres til en almindelig akutafdeling, eller skal køres til den specialiserede trombolyseafdeling i Roskilde.
Præhospitalt Center er i fuld gang med den store undervisningsopgave, der ligger bag, og ambulancepersonalet vil løbende blive introduceret til app’en og certificeret i NIHSS.