Store fremskridt i onboarding på Sjællands Universitetshospital
MERE END 90 DAGE GAMMEL
torsdag den 23. maj 2024
Vicedirektør Susanne Friis er enormt glad for de imponerende resultater og udtaler:
- Det er dejligt at se data på det, for jeg havde det på fornemmelsen, idet mange nyansatte omtaler deres fine onboarding på vores fælles introduktion. En stor tak til alle jer, som hver dag arbejder med at sikre fine onboardingindsatser for alle vores kollegaer. Det er vigtigt, da det har afgørende effekt på vores arbejdsmiljø, siger hun.
De nye resultater er skabt på baggrund af en omfattende indsats, hvor udvikling og implementering af et nyt onboardingkoncept har bidraget til bedre rekruttering, større medarbejdertilknytning og styrket faglighed.
Baggrunden for undersøgelsen
I 2019 deltog det tidligere SUH i en stor onboardingundersøgelse, der afslørede, at der var plads til forbedringer. Som reaktion herpå udviklede HR-afdelingen i tæt samarbejde med 11 testafdelinger fra klinikken, et nyt onboardingkoncept. Onboardingkonceptet tager afsæt i teorien fra Christian Harpelund, onboardingekspert.
Konceptet blev tilpasset og senere implementeret gennem obligatoriske workshops, hvor nøglepersoner og ledere arbejdede med konceptet. Formålet med de afholdte workshops var at skabe et godt fundament og en ordentlig indføring i konceptet samt mulighed for, at afdelingerne kunne idéudveksle, lade sig inspirere, og sætte sit eget præg på redskaberne - en vigtig forudsætning for at sikre anvendelse i praksis.
Efterfølgende har HR understøttet afdelingerne med besøg og opfølgninger med henblik på at evaluere og sikre, at afdelingerne kom godt i gang med at anvende redskaberne i konceptet.
En struktureret tilgang skaber en god onboarding på SUH
I efteråret 2023 blev den samme onboardingundersøgelse foretaget på det tidligere SUH. Formålet var at sammenligne data fra 2019 og måle eventuelle fremskridt.
Resultaterne viser betydelige forbedringer. SUH har øget sit onboardingindekset fra 73,3 i 2019 til 80,0 i 2023.
Introdus som har lavet undersøgelsen har indsamlet data fra øvrige organisationer. På baggrund af undersøgelserne har de udregnet et globalt indeks, som svarer til benchmark for onboardingevnen for de medvirkende organisationer. Det globale indeks er 80,6.
En stor indsats fra alle på tværs af organisationen betyder, at SUH nu ligger på niveau med benchmark.
De nye resultater og de store fremskridt kommer blandt andet til udtryk i lavere medarbejdsomsætning og større medarbejdertilfredshed hos de nyansatte. Det er med til at styrke både arbejdsmiljøet og den samlede faglighed i organisationen.
Et onboardingkoncept der virker!
Der er ingen tvivl om, at onboardingkonceptet har skabt et fælles sprog på SUH for, hvordan nye medarbejdere modtages. Der er nu en bredere forståelse af, at onboarding er mere end blot træning og oplæring – det er en integreret del af at knytte nye ansatte til organisationen.
Undersøgelsen understreger effekten af en stor indsats på tværs af hele organisationen, hvor en systematisk tilgang til onboarding skaber resultater. Konceptet tager udgangspunkt i 6 dimensioner og strækker sig over et år, blandt andet med fokus på:
- At udfolde og udvikle den nyansattes kompetencer og potentialer
- Give den rette information til rette tid
- Større fokus på integration i kulturen og det sociale liv i afdelingen og organisationen
Næste skridt – Vi skal have lægerne med ombord!
HR arbejder allerede på at integrere de gode resultater og gode erfaringer fra Nykøbing F.’s onboardingkoncept, som bygger på mange af de samme principper. Koncepterne skal sammensmeltes og også inkludere læger.
Konceptet på tidligere SUH er udrullet til alle faggrupper undtagen læger. HR ved dog, at flere afdelinger har haft succes med at anvende dele af konceptet til læger. Målet er at have et nyt og sammensmeltet koncept klar til implementering i 2025.