Basal palliation
Danske Regioner vil gøre op med uligheden i basal palliation - hvem der får lindrende behandling. Der skal sættes tidligere ind, og flere uhelbredeligt syge skal understøttes i at træffe aktive valg om deres behandlings- og plejeforløb.
På Sjællands Universitetshospital ønsker vi at arbejde strategisk og systematisk med at løfte den basale palliative indsats, så alle får lige adgang til god palliation.
Projektets formål er på den baggrund at sikre, at den basale palliative indsats på alle afdelinger på Sjællands Universitetshospital styrkes – uden for det specialiserede palliative område.
- Alle patienter med livstruende uhelbredelig sygdom, uanset diagnose, har adgang til en basal palliativ indsats
- Den palliative indsats udføres evidensbaseret og i overensstemmelse med nationale retningslinjer
- Ingen patienter udsættes for overbehandling, hvilket her forstås som behandling patienten ikke ønsker, når omfang og bivirkninger af behandlingen er forstået
- Livets afslutning sker på en måde, der i så høj grad som muligt er i overensstemmelse med patientens ønsker
- Personalets arbejdsglæde øges gennem sikring af god basal palliativ indsats
- Man på Sjællands Universitetshospital har en fælles forståelse for arbejdet med den basale palliative indsats
- Sundhedspersonalet i alle afdelinger er i stand til tidligt at identificere og afklare palliative behov
- Sundhedspersonalet er i stand til at understøtte patientens ønsker om, at den palliative indsats og eventuelt hele den terminale behandling foregår i eget hjem (herunder plejebolig)
- Der er tæt samarbejde mellem specialiseret og basal palliativt niveau
- Afdelingerne har faglig kapacitet til at indgå i et tæt samarbejde med kommunerne om overgang til palliativ indsats i hjemmet
Projektet ledes af lægefaglig direktør, Morten Ziebell, og er forankret i Forskningsstøtteenheden hos professor Bibi Hølge-Hazelton.
Projektmedarbejdere er sygeplejerske, lektor i basal palliation Heidi Maria Bergenholtz (der også er tilknyttet REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation) og overlæge Ove Gaardboe (Dansk Selskab for Patientsikkerhed).
Ovennævnte udgør også projektets styregruppe med Morten Ziebell som formand.
Der vil blive samlet en følgegruppe med centrale interessenter og palliative ressourcepersoner på tværs af Sjællands Universitetshospital.
Interesserede der har lyst til at bidrage kan henvende sig til Heidi (hbz@regionsjaelland.dk) eller Ove (ove.gaardboe@patientsikkerhed.dk).
Kontakt
Adresse
Sjællands Universitetshospital, Roskilde
MVU-Forskningsstøtteenheden
Munkesøvej 14
4000 Roskilde
Se kort
Sjællands UniversitetshospitalRing til os
Opdateret mandag den 20. jan. 2025