REFAS
Sygeplejerskemanglen er både et globalt, nationalt og et regionalt problem. Manglen på sygeplejersker påvirker det samlede patientforløb, da grundlæggende sygepleje er en forudsætning for, at patienten kommer sig. Der er blandt andet påvist øget dødelighed i somatikken og øget bæltefiksering i psykiatrien, hvis der er for få sygeplejersker.
Det er forskningsprogrammet REFAS’ overordnede formål at højne patientsikkerheden ved at undersøge hvilke faktorer, der har betydning for, at sygeplejersker vedvarende rekrutteres og fastholdes i Region Sjælland. Dette undersøges via en række anvendelsesorienterede forskningsprojekter.
Programmet afsluttes endeligt i 2026.
REFAS fungerer som overordnet samlende paraply for en række selvstændige, men tematisk sammenhængende, projekter. Hvert projekt har tilknyttet forskere, patienter pårørende og andre samarbejdspartnere i arbejdsgrupper og interessenter herunder praksisaktører og brugere, og har sin egen selvstændige tids-og publiceringsplan.
REFAS bygger blandt andet på data fra projekt NUCAP. Læs om NUCAP's resultater i denne rapport.
Yderligere informationer om programmet, videnskabelige referencer eller andet kan fås ved henvendelse til MVU-Forskningsstøtteenheden eller kan læses denne udgave af tidsskriftet Forstyrrelsen: REFAS – et forskningsprogram om Rekruttering og FAStholdelse af sygeplejersker i somatikken og psykiatrien i Region Sjælland.
REFAS følgegruppe, kaldet Kritiske venner, består af centrale aktører, som er med til at rådgive, sparre og udfordre projektets forskergruppe, så der sikres de bedst mulige betingelser for, at projektet får betydning for praksis samt bidrager i sikringen af et højt forskningsmæssigt niveau.
Gruppen er sammensat bredt med repræsentanter fra regionens sygehuse, herunder patient- og pårørenderepræsentanter, sygeplejersker og ledere, arbejdsmiljørepræsentanter, samt medarbejdere fra Region Sjælland og forskere fra SDU og RUC. Endvidere er der inviteret andre deltagere med særlig viden og interesse i området fra de øvrige regioner i Danmark.
De Kritiske venner mødes fast to gange årligt, samt bistår i projektets forskellige dele ved behov.
Flere forskere og forskningsmedarbejdere deltager i programmets studier. Dette inkluderer tre ph.d.-studerende fra SDU og RUC, samt forskere fra andre institutter, herunder professionshøjskolen Absalon, sundhedsøkonomi og psykologi ved SDU.
Kontakt
Adresse
Sjællands Universitetshospital, Roskilde
MVU-Forskningsstøtteenheden
Munkesøvej 14
4000 Roskilde
Se kort
Sjællands UniversitetshospitalRing til os
Opdateret torsdag den 13. feb. 2025