Gå til indhold

Søvnapnø - Sleep Across Waters

Sundhed og søvnapnø på tværs af grænser

Støtteprogram:  Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak

Projektløbetid:  1.5.2021 – 30.09.2022

Projektbudget:  1 797 854 Euro

​Kan man forbedre livskvaliteten for borgere med søvnapnø, hvis man samtidig behandler dem for deres andre livsstils- og følgesygdomme? Det skal et nyt forskningsprojekt i et dansk-svensk samarbejde belyse.

Projektet er enestående, da patienterne skal undersøges og behandles i en ny helhedsorienteret behandlingsform i et koordineret forløb, som er tilpasset den enkelte. Resultatet af denne tilgang skal give sundere og mere motiverede borgere, som har overskud til at tage hånd om deres søvnapnø gennem behandling og livsstilsændringer.

Projektet kombinerer forskning og innovation og har et stort patientfokus. Ved at undersøge de nuværende behandlingsformer nærmere og hvilke udfordringer, der er for borgerne, forventer forskerne på både dansk og svensk side af, at langt flere borgere ved projektets afslutning bliver i deres behandlingsforløb, trives med det, og mærker tydelige forbedringer i deres livskvalitet.

Voksende udfordring og ingen helbredende behandling
Søvnapnø er en meget alvorlig kronisk lidelse, som kan medføre farlige følgesygdomme, og som i værste fald kan være dødelig. Sygdommen kan med de nuværende behandlingsformer ikke helbredes. Samtidig kommer der hele tiden flere tilfælde af søvnapnø. Det er derfor en voksende udfordring og en stigende udgift for samfundet. De svenske Apnéföreningarna anslår, at op imod 400.000 svenskere lider af søvnapnø i en sådan grad, at det er behandlingskrævende. Dansk Søvnapnø Forening anslår, at der ud over de 90.000 danskere, som er diagnosticerede, er yderligere 200.000 danskere, som lider af søvnapnø.

Forskning i søvnapnø viser allerede, at lidelsen er forbundet med mange andre sygdomme. På sigt vil større viden om søvnapnø og sammenhænge med andre sygdomme føre til flere diagnosticeringer af søvnapnø og flere borgere i den rette behandling, hvilket forbedrer deres livskvalitet. Dette vil også medføre færre tilfælde af ikke-diagnosticeret søvnapnø, hvilket kan føre til færre trafikuheld, og at flere kan blive på arbejdsmarkedet.

Begyndelsen på et vedvarende samarbejde
Projektets resultater kan være afgørende skridt på mod at helbrede borgere for søvnapnø og sikre dem en langt bedre livskvalitet. Behandlingen kan spredes til andre regioner og andre lande, da sygdommen er en global udfordring.​
Sleep Across Waters er finansieret af Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital

Staben

Forskningsenheden i Staben

Lykkebækvej 1

4600 Køge

Ring til os

Enhedschef Søren Tvilsted