Før undersøgelsen
Der er ingen forberedelse til undersøgelsen. Du må tage din medicin, som du plejer.
Hvis du har sukkersyge og bliver behandlet med tabletter, skal du tale med lægen eller personalet fra det afsnit/ambulatorium, der har bedt om undersøgelsen. På grund af kontrasten er der visse tabletter, der ikke må tages efter undersøgelsen.
Selve undersøgelsen
Undersøgelsen varer 1-2 timer.
Du ligger på et leje under undersøgelsen. Du får lagt lokalbedøvelse og herefter får du lagt et kateter i armen. Der bliver sprøjtet lidt kontrast ind i kateteret og en evt. forsnævring lokaliseres. Forsnævringen kan derefter udvides ved hjælp af en lille ballon i kateteret. Udvidelsen af forsnævringen kan gentages flere gange.
Allergi
Har du tidligere fået kontraststof og reageret allergisk på det, skal du altid oplyse personalet på Billeddiagnostisk Afdeling om det
Efter undersøgelsen
Du skal observeres på dialyseafsnittet eller anden afdeling, indtil der ikke længere er risiko for blødning i armen. Du må spise og drikke, som du plejer.
Svar på undersøgelsen
Røntgen og skanning (Billeddiagnostisk Afdeling) sender svaret på undersøgelsen til den læge eller afdeling/ambulatorium, som har henvist dig til undersøgelsen.
Risici ved undersøgelsen
Til undersøgelsen bliver du udsat for røntgenstråler. Den stråling, du bliver udsat for ved en undersøgelse med røntgen, svarer højst til nogle få års dosis af den naturlige baggrundsstråling.
Hvis du er gravid, eller hvis der er mulighed for, at du er gravid, er det vigtigt, at du kontakter os inden undersøgelsen. Et foster er særligt følsomt over for røntgenstråler,
Du kan læse mere om stråling og risici i Strålingsguiden https://www.sst.dk/da/udgivelser/2013/straalingsguiden---ioniserende-straaling