TAG-markering i brystet
Ved røntgenundersøgelsen af brystet (mammografi) blev der fundet en ikke følbar forandring i brystet, som du skal have fjernet ved en operation. Du skal have indsat en TAG-markering, så kirurgen kan finde forandringen.
Før undersøgelsen
Der er ingen forberedelse til denne undersøgelse.
Selve undersøgelsen
Undersøgelsen varer ca. 45 minutter.
Sådan foregår TAG-markering, hvis forandringen kan ses ved en ultralydsskanning:
Du skal ligge ned til undersøgelsen. Brystet bliver smurt med en geleagtig creme. Herefter skanner lægen brystet, og lægger en lokalbedøvelse. Derefter bliver TAG-markeringen ført ind i brystet med en kanyle. Når kanylen er placeret korrekt, udløser lægen TAG-markeringen fra kanylen, TAG’en placerer sig i brystet, og lægen trækker kanylen ud.
Sådan foregår TAG-markering, hvis forandringen kan ses ved røntgenundersøgelse:
Brystet bliver presset sammen, som du har prøvet i mammografi-apparatet. Vi tager flere røntgenbilleder, så vi kan sikre sig, at forandringen er med. Ved hjælp af en computer bliver den præcise placering beregnet. Lægen lægger en lokalbedøvelse. Derefter laver lægen et lille snit på 5-6 mm i huden og fører forsigtigt en kanyle ind. Når kanylen er placeret korrekt, udløser lægen TAG-markeringen fra kanylen, TAG’en placerer sig i brystet, og lægen trækker kanylen ud.
Efter TAG-markeringen er placeret, tager vi nogle mammografibilleder for at sikre, at markeringen sidder korrekt.
Efter undersøgelsen
Når lokalbedøvelsen ikke virker mere, kan du opleve lidt smerter i brystet. Du kan tage smertestillende for dette. Får du andre komplikationer fx blødning, feber, stærke smerter eller lignende, skal du kontakte Brystkirurgisk Ambulatorium eller lægevagten på tlf. 1818.
Risici ved undersøgelsen
Til undersøgelsen bliver du udsat for røntgenstråler. Den stråling, du bliver udsat for ved en undersøgelse med røntgen, svarer højst til nogle få års dosis af den naturlige baggrundsstråling.
Hvis du er gravid, eller hvis der er mulighed for, at du er gravid, er det vigtigt, at du kontakter os inden undersøgelsen. Et foster er særligt følsomt over for røntgenstråler.
Du kan læse mere om stråling og risici i Strålingsguiden: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2013/straalingsguiden---ioniserende-straaling.
Ændre tid/melde afbud:
Du er altid velkommen til at kontakte Afsnit for brystundersøgelser på tlf 47 32 08 00.
Telefontid mandag – torsdag kl. 9-15, fredag kl. 9-14.