Gå til indhold

Forskning og udvikling

Læs om afdelingens forsknings- og udviklingsprojekter, og find kontaktoplysninger på vores medarbejdere.

Forskning og udvikling

Forskning, udvikling, innovation og uddannelse er afgørende for at Sjællands Universitetshospital konstant kan yde behandling og pleje i top. Det er derfor højt prioriterede indsatsområder i Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling, hvor ambitionen er at tilbyde den bedste behandling til vores patienter af de bedst kvalificerede læger og sygeplejersker inden for områderne plastik- og brystkirurgi samt rekonstruktion.

Afdelingen har regionsfunktion indenfor specialerne Plastik- og Brystkirurgi og er placeret på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. Gennem afdelingens forskning og udvikling tilegner vi os ny viden om innovativ kirurgi og nytænkende behandlingsforløb, fordi patientgruppen på vores afdeling kræver specialiseret pleje og behandling som er baseret på den bedste tilgængelige viden og evidens. Den sundhedsvidenskabelige forskning i Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling trækker på viden og metoder fra både natur-, human- og samfundsvidenskab.

Afdelingen har tætte samarbejder med Københavns Universitet og Syddansk Universitet om forskning og uddannelse. De universitære tilknytninger for afdelingens forskningsansvarlige læger og sygeplejersker skaber synergi og positive forandringer mellem forskning, udvikling, forandringsarbejde, undervisningsmiljø og ledelse i tæt relation til klinikken. Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling opnår og deler sine resultater gennem et bredt samarbejde både nationalt og internationalt.

Klinisk Forskningsenhed (KFE) I Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling

Klinisk Forskningsenhed i Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling er en tværfaglig enhed bestående af en række medarbejdere med særlige forskningskompetencer inden for behandling og pleje af afdelingens patientgrupper. 

Forskningspersonale

Nicco Krezdorn, Cheflæge, PhD. Mail: nkre@regionsjaelland.dk

Michael Rose, Afdelingslæge, PhD, Klinisk Lektor. Mail: mrose@regionsjaelland.dk

Hanna Trøstrup Pedersen, Afdelingslæge, PhD. Mail: htro@regionsjaelland.dk

Lone Bak Hansen, Overlæge, PhD, Klinisk Lektor. Mail: lobak@regionsjaelland.dk

Sophie Bojesen, Læge, PhD-studerende,. Mail: sboje@regionsjaelland.dk

Stine Thestrup Hansen, Sygeplejerske, Cand.Cur., PhD, Postdoc,  Mail: sttha@regionsjaelland.dk

Julie Hougaard Prüsse, Sygeplejerske, Cand.Pæd.Psyk., PhD-studerende. Mail: jhc@regionsjaelland.dk

Helle Marie Haugaard Vulff, Forskningsassistent, Cand.scient.san. Mail: hevu@regionsjaelland.dk

Forskningsprojekter

PRO-forløb til kvinder diagnosticeret med brystkræft

I Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling er det vores vision at udvikle den personcentrerede behandling og sygepleje. Vi er en del af det landsdækkende arbejde med PRO (Patientrapporterede Oplysninger).

PRO er en række standardiserede, validerede spørgeskemaer udfyldt af patienter for at måle deres opfattelse af deres funktionelle trivsel og helbredsstatus, som kan bidrage til en mere personcentreret praksis og understøtte at beslutninger om pleje og behandling baseres på et fælles grundlag. Afdelingen startede i september 2021 med anvende PRO i form af spørgeskemaet BREAST-Q til kvinder med nydiagnosticeret brystkræft. Dette med henblik på at blive klogere på patienternes livskvalitet og kropsbillede før og efter operation, samt tage udgangspunkt i svarene og patienternes behov når de kommer til opfølgning i afdelingen. Forskning viser, at man ved inddragelse af PRO-data i konsultationer mellem professionelle og patienter, forbedrer kommunikationen og der fremkommer flere følsomme oplysninger om patienten f.eks. om seksualitet og angst. Ved aktiv anvendelse af BREAST-Q ønsker vi derfor også at kunne tilbyde patienterne en bedre og mere individuel opfølgning, hvor vi ser på symptomer, patientens kropsbillede og mulighed for rekonstruktion eller korrektion af brystet. 

Dokumentation med patienten - hos patienten

I 2023 startede afdelingen, i samarbejde med kardiologisk afdeling og professionshøjskolen Absalon, et projekt om dokumentation på patientstuen. Den teknologiske udvikling har medført, at dokumentation på danske hospitaler ofte foregår på computere på kontorer, uden at patienten er tilstede. Der er stigende fokus på at bringe dokumentation tættere på patienterne for at øge patientinddragelse og patientsikkerhed. I flere danske regioner bliver patientnær dokumentation på sygehuse obligatorisk, og patientstuer indrettes med PC og storskærm. De nye digitaliserede rammer på patientstuerne betyder, at sygeplejersker kan dokumentere på patientstuen sammen med patienten og i direkte relation til den pleje, de udfører. Der er dog begrænset viden om hvad det betyder for kvaliteten af plejen, involvering af patienter og for patient-sygeplejerske relationen at ændre dokumentationspraksis. Disse spørgsmål undersøges i projektet, og såvel negative som positive faktorer for patientnær dokumentation hos sygeplejersker, patienter samt i praktiske og organisatoriske forhold afdækkes.

Symptomgivende kapseldannelse omkring brystimplantater (SYMCAP-studiet)

Årsagen til kapseldannelse omkring brystimplantater er ikke klarlagt og det er derfor uklart hvad der kan gøres for at forhindre kapslen i at opstå og hvordan denne kan behandles når den er opstået. Kapseldannelse består i en fortykkelse af det væv der ligger op af brystimplantatet og med tiden vil denne fortykkelse føre til at vævet trækker sig sammen omkring implantatet. Denne sammentrækning får implantatet til at blive hårdt. Kapseldannelse er et relativt almindeligt problem og er forbundet med store gener i form af fysiske begrænsninger, smerter og ændret form på brystet. SYMCAP studiet undersøger baggrunden for kapseldannelse samt de sociale og følelsesmæssige konsekvenser af at leve med smerter, fysiske gener og brystdeformitet. Målet for studiet er at finde et fagligt fundament hvorfra der kan findes en behandling af kapseldannelse.