Gå til indholdAfdelingens forskningsområder omfatter blandt andet:
- Immunonkologi og forståelse af tumor mikromiljøets betydning for patogenesen indenfor en række hæmatologiske cancere og malignt melanom, samt udforskning af basale biologiske processer indenfor samme. Udvikling af diagnostiske og prognostiske molekylære værktøjer indenfor udvalgte hæmatologiske cancere. Aldring i hæmatologiske stamceller. Mikrobiom, autoimmunitet og kronisk inflammation i hud og kroniske sår.
- Kronisk Myeloid Leukæmi med standardisering af sygdomsmåling, udvikling af metoder til påvisning af resistensmutationer.
- Molekylær karakterisering af storcellede og lavmaligne B-cellelymfomer med fokus på genekspression og sekventering.
- Myeloide hæmatologiske sygdomme (primært MDS og sekundært MPN) mhp. udvikling og integrering af diagnostiske og prognostiske molekylære metoder).
- Liquid biopsies og personlig medicin; udvikling, optimering og standardisering af måling af cirkulerende tumor DNA i plasma.
- Translationel forskning med fokus på prognostiske og prædiktive faktorer ved brystkræft. Projekterne undersøger via genomiske analyser og immunhistokemi betydningen af 1) molekylære subtyper, 2) ændring af cancercellens signalveje samt 3) immunsystemets aktivering, for sygdomsprogression og overlevelse. Deep Learning og Artificiel Intelligens er ligeledes et prioriteret område indenfor brystkræftforskningen med henblik på implementering af metoder, der kan optimere risikovurderingen af patienter.
- Samarbejdspartner i forbindelse med undersøgelse af det immunologiske respons efter kapseldannelse som følge af brystimplantater og effekt af calciumelektroporation ved kutane metastaser.
- Tumormikromiljøets betydning som prognostisk og prædiktiv markør ved colorektalcancer, herunder betydningen af tumorinfiltrerende lymfocytter (immunscore) og tumor-stroma ratio med fokus på udvikling af digitale algoritmer. De histologiske kriterier for mikroskopisk kolitis inkl. anvendelse af digitale analyser og prædiktion for sygdomsforløb.
- Molekylærbiologiske undersøgelser af cancer, herunder genekspression og NGS.
- Digital patologi med anvendt billedanalyse.
- Udvikling og etablering af immun- og immunfluorescensbaserede teknikker til detektion af proteiner på væv som singleplex- og multiplex-analyser. Videreudvikling af in situ hybridiseringsteknikker på væv.
- Epidemiologisk forskning indenfor det gynækologiske område med fokus på HPV-relaterede cancere og ovariecancer. Effekt af HPV-vaccinen på populationsniveau og prognostiske determinanter for langtidsoverlevelse af ovariecancer.
- Identifikation og karakterisering af subpopulationer af cancerceller, herunder resistente subpopulationer.
- Udvikling af cirkulerende biomarkører indenfor personlig medicin ved brug af NGS og anden PCR-baseret genotypning. Udvikling, optimering og standardisering af måling af cirkulerende biomarkør.