Har du senfølger efter kræft?
Omkring 50% af alle kræftpatienter oplever langvarige følgevirkninger – senfølger - efter deres sygdom og/eller den behandling, de har fået mod kræften. Senfølger kan opstå både under og i lang tid efter den primære kræftbehandling.
Senfølgerne kan være fysiske, psykiske eller sociale forandringer, som opstår på grund af kræften eller behandlingen. Mange lever med lette senfølger og har derfor ikke brug for behandling. Der er desværre også en del som lever med mange forskellige senfølger, som indbyrdes forværrer hinanden.
Det drejer sig primært om generelle senfølger, som eksempelvis:
- Træthed
- Søvnproblemer
- Koncentrations- og hukommelsesbesvær
- Kroniske smerter
- Angst, depression og frygt for tilbagefald
Senfølger, som opstår på baggrund af specifikke behandlinger, kan være:
- Lokaliserede smerter
- Lymfødem
- Blære-, tarm-, og sexuelle problemer.
I Klinik for Senfølger efter Kræft undersøger og afdækker vi dine symptomer gennem en indledende samtale og et spørgeskema, som giver os et overblik over dine senfølger, og hvordan de påvirker dit liv.
De behandlinger, vi tilbyder i Klinik for Senfølger efter Kræft er:
- Medicinsk behandling af smerter
- Individuelle samtaleforløb med fokus på accept af og tilpasning til den nye livssituation
- Individuel rådgivning om ressourceforvaltning og søvn
- Holdforløb med kognitiv adfærdsterapi for søvnløshed
- Holdforløb med Mindfulness
- Kort forløb med ergoterapeut til håndtering af svær træthed (fatigue)
I nogle tilfælde kan der gives behandling på andre specialafdelinger. Det henviser vi dig til, hvis det er relevant for dig. I din hjemkommune kan der også være relevante tilbud, du endnu ikke har fået i sundhedscenteret.
Henvisning
Du kan blive henvist til os via din egen læge eller en sygehuslæge, hvis du fortsat er tilknyttet en afdeling efter dit kræftforløb.
Tværfagligt tilbud
Hvis man er ramt af mange forskellige senfølger, som indbyrdes forværrer hinanden, og ens livskvalitet er forringet, kræver det en specialiseret indsats med flere forskellige fagpersoner at minimere følgerne.
Derfor er behandlingen af senfølger tværfaglig. Aktuelt er vi læger, sygeplejersker og sekretærer i Klinik for Senfølger efter Kræft. Vi arbejder sammen med sygehusets ergoterapeuter, og Onkologisk Afdelings psykologer og socialrådgivere. Desuden kan vi efter aftale med dig kontakte din egen læge eller terapeuter og sundhedskonsulenter i din kommune, for at tilrettelægge behandlingsforløbet bedst muligt i forhold til øvrige behandlinger, du modtager eller tidligere har modtaget.
Forskning
Klinik for Senfølger efter Kræft er en del af et nationalt netværk af senfølgeklinikker, som samarbejder om at udvikle viden om senfølger og behandlingsmuligheder.
Det sker gennem vores egen og fælles forskning. Derfor bliver du spurgt, om vi må opbevare informationer om dig og dine senfølger, og om du vil indgå i eventuelle forskningsprojekter. Her kan du og din situation bidrage til at skabe ny viden.