Ambulatorium for Medicinske Mave- og Tarmsygdomme
Undersøgelse og behandling
Vi undersøger og behandler sygdomme i fordøjelseskanalen. Det er sygdomme, der er i mave og tarmene. For eksempel:
- Betændelse i tarmen
- Leversvigt
- Betændelse i bugspytkitlen
- Forstoppelse.
De tre hyppigste undersøgelser og behandlinger er Ascitespunktur (udtømning af væske), Kapselendoskopi og Leverbiopsi. Læs om dem, og hvad du skal være opmærksom på.
Ascitespunktur (udtømning af væske fra bughulen)
Bughulen er det rum, der ligger mellem bækkenet og mellemgulvet. Der er forskellige årsager til, at væske bliver ophobet her. Formålet med undersøgelsen er, at lægen kan tage væsken ud for at lette dig for dit ubehag og/eller sende væsken til undersøgelse.
Inden undersøgelsen skal du have taget en blodprøve, der højst må være en uge gammel. Dette aftaler du med sygeplejersken eller lægen. Lige før behandlingen skal du urinere, så din blære er tom. Du får eventuelt lagt en tynd nål i hånden til proteinvæske (Human Albumin).
På venstre side af din mave giver lægen dig en indsprøjtning med lokalbedøvelse. Det spænder og svier kortvarigt. Når lokalbedøvelsen virker, fører lægen en nål ind i væsken i bughulen, og væsken vil af sig selv løbe ud i en pose.
Hvis du får tømt mere end 3 liter væske, giver sygeplejersken dig proteinvæske i en blodåre. Behandlingens længde afhænger af, hvor meget væske der kommer ud. Du skal regne med cirka ½-2 timer. Efter undersøgelsen sætter sygeplejersken et plaster på. Det kan du tage af dagen efter.
Gener efter behandlingen
Væsken fra bughulen kan sive ud. Sygeplejersken sætter en ekstra forbinding på, så væsken stopper med at sive ud. Desuden kan du få lidt uro i benene. Såfremt du oplever gener efter undersøgelsen, skal du kontakte ambulatoriet dagen efter undersøgelsen. Hvis der er sendt væske til undersøgelse, får du svar ved den næste ambulante kontrol.
Komplikationer i forbindelse med udtømning af væske fra bughulen er sjældent, men der kan komme bakterier i væsken, så der opstår betændelse. Der kan også komme hul på et blodkar, så der kommer en lille blødning.
I meget sjældne tilfælde kan det ske, at der stikkes hul på tarmen. Det medfører mavesmerter og eventuelt feber. Hvis der er bakterier i ascitesvæsken, bliver du kontaktet med henblik på indlæggelse og behandling.
Er der noget, du er i tvivl om, er du velkommen til at spørge plejepersonalet på afdelingen eller lægen og sygeplejersken på undersøgelsesstuen.
Kapselendoskopi
Formålet med kapselendoskopi er at undersøge tyndtarmen for at finde en årsag til blødning, blodmangel, diarre eller betændelse.
Hvis du tager jerntilskud, skal du holde en pause med dette fra en uge før. Brød med hele kerner skal undgås 3 dage før undersøgelsen. Dagen før undersøgelsen må du spise almindelig morgenmad, bortset fra brød med hele kerner. Herefter må du kun få flydende kost, som består af:
- Vand
- Klar suppe
- Mælk og mælkeprodukter uden frugtstykker.
Cirka kl. 20:00 tilbereder du tarmskylningsmidlet Moviprep.
- Hæld indholdet af 1 pakke A + B i en tom kande og tilsæt 1 liter vand.
- Omrør grundigt (op til 5 minutter).
- Stil opløsningen i køleskabet og drik et stort glas (250 ml) hvert 15. minut, indtil kanden er tom. Drik desuden ½ liter tynd væske.
Fra midnat skal du være fastende, indtil du møder ind til undersøgelsen. Fastende betyder, at du ikke må:
- Ryge
- Spise
- Tygge tyggegummi
- Drikke væske.
Absolut nødvendig medicin kan efter aftale indtages med lidt vand indtil 2 timer før undersøgelsens start.
Vi anbefaler løstsiddende todelt bomuldstøj af hensyn til placering af undersøgelsesudstyret. Tag en bomulds-T-shirt på inderst.
Undersøgelsen foregår ved, at du indtager en kapsel med kamera og batteri. Kapslen tager billeder, som via et sensorbælte eller elektroder på maven sendes til en minicomputer/boks, som du bærer om livet i et bælte. Undersøgelsen starter, så snart du synker kapselkameraet, som er på størrelse med en medicinkapsel.
Kameraet føres frem af mavens og tarmens naturlige bevægelser, og der optages en film i op til 15 timer. 2 timer efter du har slugt kapslen, må du begynde at drikke vand eller saftevand. Efter 4 timer må du spise et let måltid. Til aftensmad må du spise almindeligt.
Under undersøgelsen skal du kontrollere, at lampen i boksen blinker. Når lampen stopper med at blinke, må du tage udstyret af. Hvis lampen stopper med at blinke før de 15 timer, skal du notere tidspunktet. Du skal undgå at udføre krævende aktiviteter under undersøgelsen. Efterfølgende kan lægen se billederne igennem med et dertil hørende computerprogram.
Du skal aflevere boksen og udstyret tilbage til sygeplejersken dagen efter undersøgelsen. Du skal håndtere boksen og andet udstyr forsigtigt uden at udsætte det for stød, vibration eller direkte sollys. Kapselkameraet vil komme ud med afføringen en af de følgende dage. Du må gerne holde øje med, om det kommer ud.
Du får svar på undersøgelsen ved næste fremmøde i Medicinsk Ambulatorium eller via den læge/afdeling, der har henvist dig.
Kapselendoskopi er en sikker undersøgelse. I meget sjældne tilfælde kan kapslen ikke passere gennem tarmen. I sådanne tilfælde vil det være nødvendigt at fjerne kapslen ved en kikkertundersøgelse eller operation. I tilfælde at kraftige mavesmerter skal du i dagtiden henvende dig hos os, og i aften- og nattiden henvende dig i Akutafdelingen.
Kontakt afdelingen, så du kan få en ny tid.
Diagnostisk Center for Mave-og Tarmsygdomme
Tlf.: 47 32 24 80 (tast 2)
Telefontid: Kl. 9:00-12:00
Leverbiopsi
Leverbiopsi er en undersøgelse, hvor lægen udtager et lille stykke væv (biopsi) fra leveren med en tynd kanyle gennem huden. Formålet er at få et mere præcist indblik i, hvordan dine leverceller ser ud. Så kan vi finde diagnosen på din sygdom og planlægge den videre behandling.
Dagen før undersøgelsen skal du have kontrolleret blodprøver. Du må ikke spise, drikke eller ryge 6 timer før leverbiopsien, men du må godt drikke lidt vand indtil 2 timer før. Tager du medicin, skal du aftale med lægen, om der skal holdes pause eller ændres i doseringen op til undersøgelsen.
Hvor foregår undersøgelsen?
Undersøgelsen foretages på ambulatoriets undersøgelsesstue.
Du får kontrolleret blodtryk og puls. Der bliver lagt en lokalbedøvelse. Derefter foretages leverbiopsien med en speciel kanyle. Undersøgelsen varer cirka 15 minutter, men det tager kun få minutter at tage prøven fra leveren.
Lokalbedøvelsen kan spænde og svie kortvarigt. Det kan gøre ondt et kort øjeblik, når vi tager biopsien. Efter undersøgelsen kan du måske få lidt ondt i højre skulder, og det skyldes en nerverefleks fra leveren.
Efter undersøgelsen skal du blive liggende i sengen i mindst 4 timer. De første 30 minutter skal du ligge på højre side. Du får kontrolleret dit blodtryk og din puls - i starten hvert 15. minut, derefter mindre hyppigt. Hvis du har det godt efter et par timer, og undersøgelsen er forløbet ukompliceret, må du få lidt at spise.
Efter cirka 6 timer vurderer en læge dig. Hvis du har det godt, må du spise almindelig mad, og du kan få lov til at tage hjem, hvis du bor mindre end 30 minutters kørsel fra et hospital.
I nogle tilfælde kan der opstå komplikationer efter undersøgelsen. Derfor er det vigtigt, du ikke er alene det følgende døgn. Hvis du bor alene, skal du sørge for at få en person til at overnatte hos dig. Du må ikke køre bil hjem selv. Du får svar på undersøgelsen cirka 10 dage efter ved en lægekonsultation.
Ring 112, hvis du oplever svimmelhed, klamtsveden, hurtigt puls og vejrtrækningsbesvær. Kontakt vores medicinske bagvagt eller medicinske mellemvagt, hvis du oplever stærke smerter, hvor Panodil ikke hjælper.
- Medicinsk bagvagt, telefon: 47 32 24 44
- Medicinsk mellemvagt, telefon: 47 32 24 42
Dit forløb
Vi planlægger dit forløb sammen med dig og dine pårørende. Det er vigtigt, at du ved hvad der skal ske, og at du føler dig tryg. Kontakt os, hvis du har spørgsmål i forbindelse med dit forløb. Det kan være en god idé at skrive ned hjemmefra, så du husker at få svar alle dine spørgsmål.
Mens du venter
Vi har mange patienter til undersøgelse og behandling hver dag. Hvis der kommer alvorligt syge patienter med akut opstået eller livstruende sygdom, kan der opstå ventetid. Så kan vi blive nødt til at rykke vores aftale med dig.
Vi gør alt, hvad vi kan for at holde de aftalte tider. Er der ventetid i ambulatoriet, informerer vi dig løbende. Mens du venter, kan du tage plads i venteværelset, tage noget at drikke, og bruge vores gæstenet (wifi). Eventuel kode får du udleveret af personalet.
Besøg på sygehuset: Vigtig information
Du kan gøre en forskel
Som pårørende kan du støtte og hjælpe. Både praktisk, men også ved at lytte og stille spørgsmål.
- Tag med på sygehuset.
- Hjælp med det praktiske.
- Lyt efter og husk, hvad personalet fortæller.
- Stil spørgsmål til undersøgelser og behandling. Skriv gerne spørgsmålene ned hjemmefra.
Husk som gæst på sygehuset
- Vask og sprit dine hænder.
- Vis hensyn til personalet og andre patienter.
- Sæt din telefon på lydløs.
- Benyt høretelefoner, hvis du hører musik eller ser film på din telefon, tablet eller computer.
Hygiejne
Rene hænder redder liv - bakterier og virus spreder sig via hænderne. Vask dine hænder grundigt - og sprit dem af bagefter. Så er risikoen for at sprede bakterier mindre.
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Blomster
På grund af hygiejne må du ikke medbringe planter med jord på. Afskårne blomster er ok.
Kontakt
Adresse
Sjællands Universitetshospital, Køge
Medicinsk Afdeling
Ambulatorium for Medicinske Mave- og Tarmsygdomme
Indgang H og I
Lykkebækvej 1, Stueetagen
4600 Køge
Se kort
Find vej til Sjællands Universitetshospital, KøgeÅbningstider
Mandag til fredag fra kl. 08.00-15.00.
Hvis du er nødt til at melde afbud: Ring til os med det samme. Så kan vi indkalde en anden patient og undgå lange ventelister.
Sygeplejerske – kun ifølge aftale:
Mandag, Tirsdag og Onsdag fra kl. 08.00-16.00
Torsdag fra kl. 08.00-18.00
Fredag fra kl. 08.00-15.00
Ring til os
Kontakt til akutlæge eller sygeplejerske vedrørende betændelse i tarmen: Alle hverdage kl. 09.00-09.30.
Kontakt til akutlæge vedrørende anden sygdom: kl. 09.00 - 10.00.
Opdateret torsdag den 2. mar. 2023