Klinik for Hypofysesygdomme
Klinik for Hypofysesygdomme varetager udredning og behandling af sygdomme i hypofysen for patienter bosiddende i Region Sjælland. Klinikken består af 3 læger og 3 sygeplejersker med særlig interesse og viden om hypofysesygdomme.
Som patient på et Universitetshospital kan du ved besøg på afdelingen, blive spurgt om du vil deltage i forskningsprojekter.
Udlevering af medicin
Medicin til behandling af sygdomme i hypofysen udleveres vederlagsfrit fra klinikken. Patienter i behandling med væksthormon, skal medbringe køletaske med køle-element ved udlevering af medicin.
Mangler du medicin, kan du lave en aftale med henblik på medicinudlevering ved at kontakte os på telefon 4732 2580.
Information om den medicin vi anvender
Herunder finder du information om nogle af de præparater vi anvender i relation til sygdomme i hypofysen.
Hydrokortison erstatter kroppens naturlige sekretion af kortisol. Hos raske personer varierer niveauet af kortisol over døgnet. Hydrokortison gives derfor som tabletter med varierende styrke flere gange i døgnet. F.eks. 10 mg morgen, 5 mg frokost, og 5 mg sidst på eftermiddagen. Hvilken dosis der er den rigtige for den enkelte patient vurderes af lægen ud fra blodprøver og symptomer.
Der er situationer hvor man skal have ekstra hydrokortison:
- Ved feber med temperatur over 38°C tages dobbeldosis
- Ved feber med temperatur over 39°C tages trippeldosis
- Ved svær psykisk stress som f.eks. ved trafikulykker eller dødsfald i nærmeste familie kan tages dobbeltdosis
- Ved operationer
Når feber eller den akutte og svære psykiske belastning er overstået reduceres til vanlig dosis.
Nogen patienter kan have behov for ekstra hydrokortison (5-10 mg) ved motion, ekstraordinært stress eller graviditet. Principperne for hvor meget ekstra hydrokortison der skal tages i hvilke situationer, foregår i løbende dialog mellem den enkelte patient og behandlende læge.
Krisekort
Af hensyn til risikoen for akut binyrebarkinsufficiens, er det vigtigt, at du altid bærer krisekortet på dig. På kortet står, at du har binyrebarksvigt og er i behandling med kortison. På den måde kan lægerne tage deres forholdsregler ved at øge dosis af kortison, selv om du skulle være bevidstløs.
Kortet skal altid vises til sundhedspersonale ved akutte indlæggelser eller sygdomme. Informationskort på dansk og engelsk vedrørende binyrebarkinsufficiens udleveres på den behandlende afdeling. Krisekortet udleveres af behandlende afdeling.
Rejser
Medbring altid dit krisekort og dine tabletter i håndbagagen og få evt. et medicinpas fra dit behandlingssted. Husk, at hente nok medicin til rejsen i god tid. I særlige tilfælde, hvis man f.eks. rejser langt væk, hvor der ikke er umiddelbar adgang til hospitalshjælp, kan man medbringe binyrebarkhormon til injektion i musklen i tilfælde af alvorlig sygdom eller hvis man ikke kan indtage sine tabletter. De pårørende skal lære at give injektionen inden afrejse. Injektion af binyrebarkhormon under en udlandsrejse bør altid medføre omgående kontakt til læge på feriestedet og til ens rejseforsikring. Spørg din behandler i ambulatoriet ved tvivl om du bør have binyrebark til injektion med på rejsen. Oplæring af patienter og pårørende til injektion af binyrebarkhormon foregår på behandlende afdeling.
Du kan finde mere skriftlig information om binyrebarkinsufficiens på dette link.
Hypofysepatienter kan mangle stofskiftehormon, hvilket erstattes med tabletter indeholdende levothyroxin. Tabletterne fås i forskellige styrker og sælges f.eks. under navnet Eltroxin eller Euthyrox.
Tabletterne optages bedst muligt såfremt de indtages fastende med vand, f.eks. om morgenen umiddelbart efter opvågning. Andre tabletter, særligt tabletter indeholdende kalk eller jern, kan hæmme optagelsen af tabletter med levothyroxin.
Ligeledes vil kaffe og juice også reducere optagelsen af levothyroxin hvorfor der skal gå 20-30 min efter indtagelse af tabletterne før man indtager andet væske eller føde. Dosis af medicin justeres efter symptomer og blodprøver.
Der er sjældent bivirkninger til behandlingen, men er dosis for høj kan opleves indre uro, hjertebanken og øget svedtendens.
Behandling med væksthormon sker via daglige injektioner til natten. Dosis af medicin justeres efter symptomer og blodprøver.
Væksthormonmedicin skal opbevares i køleskab mellem 2 og 8°C. Afhængig af producent kan der være forskellige krav til opbevaring efter åbning af medicinen, men typisk skal medicinen også efter åbning være på køl. Skal man hente medicin i ambulatoriet skal man derfor medbring køletaske.
Bivirkninger til væksthormonbehandling kan være smerter i muskler og led, hovedpine, væskeophobning, kvalme og kraftesløshed.
Ved graviditet eller kræftdiagnose stoppes behandlingen med væksthormon. Genoptagelse af behandlingen foregår i samråd med den behandlende læge.
Testosteronmangel kan behandles ved testosteroncreme eller testosteroninjektioner. Dosis justeres efter symptomer og blodprøver.
Testosteroncreme kommer på flaske med pumpe og skal påsmøres dagligt. Et pump indeholder, afhængig af mærke, mellem 10 og 23 mg testosteron. Cremen smøres på ren, intakt og tør hud på skuldre eller overarme og må ikke smøres på genitalia.
Gelen skal tørre i 3-5 minutter inden man tager tøj på, og det anbefales først at gå i bad 2 timer efter påsmøring. Injektion med testosteron sker hver 12. uge og kan efter en opstartsperiode foregå ved egen læge
De mest almindelige bivirkninger til testosteronbehandlingen er øget blodprocent, søvnløshed og irritabilitet. Behandlingen stoppes, såfremt man bliver diagnosticeret med prostata cancer.
Østrogensubstitution til pre-menopausale kvinder er meget individualiseret og afhænger bl.a. af præferencer og om man har bevaret en livmoder. Østrogensubstitution kan komme på forskellige former som f.eks. plaster, creme eller tabletter og skal evt. kombineres med gestagen. Doser justeres efter symptomer og blodprøver.
Bivirkninger til østrogenbehandling kan være abdominalsmerter, kvalme, hovedpine, og søvnløshed.
Undersøgelser og test
Herunder finder du information om test vi udfører i forbindelse udredning eller kontrol af hypofysesygdomme.
Formålet med undersøgelsen
Du skal have foretaget en test af, hvor meget væksthormon du producerer.
Ved injektion af en kombination af arginin (naturligt forekommende aminosyre) og et væksthormon-fremmende-hormon (naturligt forekommende hormon - GHRH) kan man undersøge hvor meget væksthormon, du under optimale forhold kan producere. Er din maksimale værdi under den forventede grænse, kan det betyde, at du mangler væksthormon.
Efterfølgende vil vi evt. teste dine binyres evne til at udskille binyrebarkhormon (kortisol).
Forberedelse
Du skal faste fra midnat inden du kommer til testen. Du må gerne drikke vand og tage din vanlige medicin morgenen inden du kommer til testen, dog ikke medicin i form af binyrebarkhormon som f.eks. hydrokortison eller prednisolon.
Det kan være en god ide at medbringe lidt mad til efter testen.
Undersøgelsen
Når du kommer til afdelingen vil du blive vejet og målt og efterfølgende anlagt en kanyle i albuebøjningen til blodprøver.
Efter den første blodprøve vil der gennem kanylen blive injiceret de to stoffer arginin og GHRH.
Der vil herefter blive taget blodprøver 6 gange. Hvis der samtidig skal undersøges for din evne til at producere kortisol, vil der blive injiceret Synacthen (naturligt forekommende hormon).
Du skal regne med, at hele testen tager ca. 3-4 timer. I forbindelse med injektion af GHRH kan nogen kortvarigt opleve varmefornemmelse eller ændringer i smags- og lugtesans.
Svar på undersøgelsen
Svaret på undersøgelsen får ved næste ambulante kontrol eller per telefon/brev efter et par uger.
Formålet med undersøgelsen
Du skal have foretaget en Arginin Stimulationstest med måling af copeptin for at undersøge, om du har en mangel på arginin vasopressin hormon (AVP-D). Denne tilstand er også kendt som central diabetes insipidus. Central diabetes insipidus påvirker kroppens evne til at koncentrere urinen, hvilket kan føre til store mængder urin, øget tørst og forøget væskeindtag.
Arginin er en naturlig aminosyre, der stimulerer frigivelsen af hormonet AVP fra hypothalamus og hypofysen, som hjælper med at koncentrere urinen og reducere urinproduktionen. Samtidig frigives copeptin, som lettere kan måles og derfor bruges som indikator for AVP-niveauet i blodet.
Forberedelse
- Du skal faste (ingen mad) fra midnat før testen.
- Drik kun vand i fasteperioden. Du må ikke drikke vand fra kl. 06.00.
- Du må ikke indtage alkohol og udøve hård fysisk træning i 24 timer før testen.
- Undgå nikotin i 24 timer før.
- Hvis du tager Desmopressin, skal du holde pause med det 24 timer før din aftale.
- Medbring al din vanlige medicin til testen.
- Fortæl os, hvis der er mulighed for, at du kan være gravid.
- Det kan være en god ide at medbringe lidt mad til efter testen.
Undersøgelsen
Du skal møde i klinikken kl. 8, hvor du vil blive vejet.
Under hele undersøgelsen vil du ligge på et leje med let eleveret hovedgærde, du må gerne gå på toilettet.
Du får anlagt et Perifert Vene Katheter - PVK (lille plastikrør) i albuebøjningen.
Undersøgelsen starter kl. 8.30 med den første blodprøve. I løbet af testen vil du også få målt blodtryk og puls.
Du får Arginin via PVK, den løber ind over 30 minutter.
Cirka 30 minutter efter, at du har fået Arginin, får du taget endnu en blodprøve.
Efter den sidste blodprøve vil du have mulighed for at spise, inden du tager hjem.
Bivirkninger
Tørst og let kvalme er de hyppigst rapporterede symptomer og kan opleves af nogle patienter. I sjældne tilfælde opkastning.
I meget sjældne tilfælde kan der opstå en allergisk reaktion på Arginin.
Svar på undersøgelsen
Der går ca. 2-3 uger, inden der er svar på alle blodprøverne. Du vil få svar på
undersøgelsen ved en efterfølgende ambulant tid hos en læge.
Formålet med undersøgelsen
Du skal have foretaget en insulin-tolerance-test (ITT) for at undersøge hypofysens evne til at udskille væksthormon.
Forberedelse
Du skal faste fra midnat inden du kommer til testen. Du må gerne drikke vand og tage din vanlige medicin morgenen inden du kommer til testen, dog må du ikke tage medicin, som indeholder binyrebarkhormon som f.eks. hydrokortison eller prednisolon. Medbring gerne dette til efter testen.Hvis du er i tvivl om du får
binyrebarkhormon kan du kontakte afdelingen, hvor du skal have testen udført.
Undersøgelsen
Inden selve testen vil du blive vejet og målt, samt få taget et EKG til vurdering af hjerterytmen. Herefter vil der blive anlagt en kanyle i albuebøjningen til blodprøvetagning. Der vil blive taget blodprøver 7 gange i løbet af testen. Efter den første blodprøve vil du få indsprøjtet insulin som får dit blodsukker til at falde. Når blodsukkeret faldet udskiller hypofysen væksthormon. Det lave blodsukker kan opleves ubehageligt med symptomer som svedtendens og indre uro. Efter hver blodprøve måles blodtryk, puls og blodsukkeret ved et fingerprik.
Lykkedes det ikke at få blodsukkeret langt nok ned, gentages indsprøjtningen af insulin og testen starter forfra.
Efter blodprøverne får du lidt at spise og når blodsukkeret igen er normalt, og du har det godt, kan du forlade afdelingen. Den samlede varighed af undersøgelsen er typisk mellem 3 og 4 timer.
Svar på undersøgelsen
Svaret på undersøgelsen får ved næste ambulante kontrol eller per telefon/brev efter et par uger.
Formålet med undersøgelsen
Du skal have foretaget en kort Dexamethason suppressionstest. Formålet med testen er at undersøge om kunstig binyrebarkhormon påvirker din binyres evne til at udskille kortisol.
Forberedelse
Du har fra ambulatoriet modtaget tablet Dexamethason 1,0 mg.
- Tag den vedlagte tablet ved sengetid, ca. kl. 23.00, dagen før blodprøvetagningen
- Næste morgen skal du have taget blodprøver ca. kl. 09.00.
Vi forventer ikke bivirkninger eller ubehag ved denne test.
Husk selv at bestille tid til blodprøvetagningen i laboratoriet, som gøres elektronisk på adressen www.blodproever.dk.
Vi har dermed svar på blodprøveresultatet, når du kommer i vores ambulatorium.
Formålet med undersøgelsen
Du skal have foretaget en Macimorelin Test for at undersøge hypofysens evne til at udskille væksthormon.
Forberedelse
2 uger før din undersøgelse skal du have taget et hjertediagram på dit hjemsygehus. Du skal booke en tid i forvejen.
Du må ikke spise fra kl. 24.00 aftenen før undersøgelsen. Det er tilladt at drikke vand, dog fra kl. 07:30 på undersøgelsesdagen ikke mere end 100 ml postevand.
Undgå fysisk anstrengende aktiviteter i døgnet op til undersøgelsen.
Du må gerne tage din vanlige medicin om morgenen, inden du kommer til testen, dog må du ikke tage medicin, som indeholder binyrebarkhormon som f.eks. hydrokortison eller prednisolon. Medbring gerne dette til efter testen.
Hvis du er i tvivl, om du får binyrebarkhormon kan du kontakte Klinik for Hypofysesygdomme. Det kan være en god ide at medbringe lidt mad til efter testen.
Undersøgelsen
Du skal møde i klinikken kl. 8, hvor du vil blive vejet og målt. Efterfølgende vil du få anlagt en kanyle i albuebøjningen til blodprøver, og undersøgelsen starter kl. 8.30 med den første blodprøve.
Herefter skal du drikke et glas vand, hvor macimorelin er opløst i. Efter indtagelse af macimorelin må du den næste time maksimalt drikke 100 ml postevand.
Der vil blive taget blodprøver 3 gange herefter, og du skal regne med, at hele testen tager ca. 2,5 time.
Bivirkninger
I forbindelse med undersøgelsen med Macimorelin kan du opleve milde, sjældne forbigående bivirkninger som:
- Bitter eller metallisk smag, hovedpine, træthed og varme- og/eller kuldefornemmelse
- Sult og tørst
- Kvalme, mavesmerter og diarré
- Svimmelhed (du må ikke køre bil hjem eller betjene maskiner i et par timer efter undersøgelsen, hvis du oplever svimmelhed).
I meget sjældne tilfælde kan Macimorelin udløse forbigående bivirkninger som hjertebanken og ændret hjerterytme.
Fertile kvinder bør anvende sikker prævention forud for stimulation med Macimorelin og gravide samt ammende kvinder bør helt undgå undersøgelsen.
Svar på undersøgelsen
Der går ca. 3 uger, inden der er svar på alle blodprøverne. Du vil få svar på undersøgelsen ved en efterfølgende ambulant tid hos en læge.
Sådan foregår en MR-skanning
Engelsk: MRI scan
Tyrkisk: MR tarama
Bosnisk: MRI skeniranje
Hvordan bliver et MR-billede dannet?
MR er en forkortelse af Magnetisk Resonans. Ved hjælp af et magnetfelt og radiobølger kan vi lave detaljerede billeder, der viser tværsnit af dele af din krop.
Undersøgelsen foregår i en kraftig magnet, der er cirka 30.000 gange stærkere end jordens magnetfelt. Maskinen sender radiobølger til det område, der skal undersøges. Så sender kroppen ekkoer (resonans) tilbage. En computer laver disse ekkoer om til billeder.
Før undersøgelsen
Ved henvisning til MR-skanning, skal du sammen med den er henviser dig, have udfyldt et kontrolskema med oplysninger om klaustrofobi, indopereret pacemaker eller andet metalmateriale mm.
Metal påvirkes af magneten i skanneren. Hvis du har pacemaker eller andet metal opereret ind i kroppen, skal du give os besked.
- Før undersøgelsen: Fjern make-up, medicinske plastre, hårspænder, smykker, piercinger og tøj, der indeholder metal, og tømme dine lommer.
- Læg din mobiltelefon, nøgler og magnetkort (fx Dankort) uden for rummet.
- Undersøgelsen tager mellem 15 og 90 minutter. Det er en god idé at gå på toilettet inden.
Blodprøve
Lægen, som henviser dig til MR-skanningen, vil vurdere, om du skal have taget en blodprøve inden MR-skanningen. Blodprøven viser din nyrefunktion. Det er ikke alle der skal have taget en blodprøve.
Spørg din læge, om blodprøven skal tages og om den allerede kan være taget.
Hvis du skal have taget blodprøven, skal svaret være klar til den dag du skal MR-skannes. Er der ikke svar, kan vi blive nødt til at udsætte MR-skanningen.
Hvis du har svært nedsat nyrefunktion, er der en meget lille risiko for at udvikle bindevævssygdommen Nefrogen Systemisk Fibrose (NSF). I de tilfælde giver vi ikke kontraststof.
Hvordan foregår MR-skanningen?
Du ligger på et leje. Det er vigtigt, at du ligger stille. Lejet bevæger sig ind i magnetfeltet gennem en rund åbning. Undersøgelsen er delt op i perioder, hvor du hører en række bankelyde, mens maskinen udsender radiobølger. Lejet kan også ryste lidt.
Personalet kan hele tiden se dig, og du kan hele tiden komme i kontakt med personalet.
Kontraststof
Til nogle skanninger er det nødvendigt at bruge kontraststof. Vi bruger to slags.
Det ene stof skal du drikke. Kontraststoffet fordeler sig i mavesæk og tarme. På den måde kan vi skelne organerne fra hinanden.
Det andet kontraststof sprøjter vi ind i en åre i armen. Stoffet ændrer de magnetiske signaler. På den måde bliver forskellen på blodkar, organer og væv tydeligere.
Kontraststofferne giver som regel ikke ubehag eller bivirkninger.
Meget sjældent opleves moderat eller svære bivirkninger i form af åndenød, udbredt udslæt eller andre allergilignende reaktioner (anafylaksi). Reaktionerne ses hyppigere hos personer der har astma, allergi eller som tidligere har reageret på kontraststof.
Hvis du får kontrast, anbefaler vi, du bliver i afdelingen indtil 30 minutter efter.
Hvis du får begyndende åndenød, når du har forladt afdelingen, skal du kontakt din egen læge eller Lægevagten.
Hvis du får svære bivirkninger f.eks. tiltagende åndenød, besvimelsestendens eller anden tiltagende alvorlig påvirkning så ring 112.
Er en MR-skanning farlig?
Nej, hverken det kraftige magnetfelt eller radiobølgerne er skadelige for dig.
MR-skanning og graviditet
Hvis du er gravid, eller hvis der er mulighed for, at du er gravid, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet. Vi skanner ikke gravide kvinder i første tre måneder af graviditeten.
Har du spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål inden undersøgelsen, så kontakt lægen, der har henvist dig.
Formålet med undersøgelsen
Du skal have foretaget en glukosebelastningstest for at bestemme, hvor meget væksthormon der bliver dannet i din krop.
Normalt falder udskillelsen af væksthormon når blodsukkeret bliver højt, men ved sygdom (akromegali) hvor der produceres for meget væksthormon, vil man se en stigning eller uændret udskillelse af væksthormon.
Forberedelse
Du skal faste fra midnat inden du kommer til testen. Du må gerne drikke vand og tage din vanlige medicin morgenen inden du kommer til testen.
Det kan være en god ide at medbringe lidt mad til efter testen.
Undersøgelsen
Når du kommer til afdelingen vil der blive anlagt en kanyle i albuebøjningen til blodprøver.
Den første time tages blodprøver hvert 10. min. Herefter skal du drikke 250 ml sukkeropløsning.
Der vil igen blive taget blodprøver 5-6 gange herefter, og du skal regne med, at hele testen tager ca. 4 timer.
Der forventes ingen bivirkninger ved testen.
Svar på undersøgelsen
Svaret på undersøgelsen får du ved næste ambulante kontrol eller per telefon/brev efter et par uger.
Formålet med undersøgelsen
Du skal have foretaget en ACTH-test (Synacthen-test), dvs. en undersøgelse af binyrernes evne til at danne hormoner.
En nedsat eller manglende dannelse af binyrebarkhormoner ses ved visse sygdomme og efter langvarig behandling med binyrebarkhormon.
Forberedelse
Du må spise og drikke, som du plejer og tage din sædvanlige medicin. Dog må du ikke indtage medicin, som indeholder binyrebarkhormon, som f.eks. Prednisolon, hydrocortison, p-piller eller østrogen-holdig medicin. Hvis du får denne medicin, så tag kontakt til den læge/afdeling, der har bestilt undersøgelsen med henblik på, om du skal holde pause, trappe ned eller skifte til anden medicin før undersøgelsen.
Undersøgelsen
Der tages en blodprøve, hvorefter der indsprøjtes et stof, som får binyrerne til at danne hormon. Der tages en blodprøve igen en halv time senere. Undersøgelsen varer ca. 40 minutter. Enkelte mærker en let varmefornemmelse efter indsprøjtning af det binyrestimulerende hormon.
Svar på undersøgelsen
Du får sædvanligvis svar på undersøgelsen ved næste ambulante besøg eller telefoniske aftale. Hvis du er indlagt får du svar ved stuegang, så snart svaret foreligger. Eventuelt laver afdelingen en anden aftale med dig.
Kontakt
Adresse
Sjællands Universitetshospital, Køge
Medicinsk Afdeling
Klinik for Hypofysesygdomme
Indgang K
Lykkebækvej 1, Stueetagen
4600 Køge
Se kort
Find vej til Sjællands Universitetshospital, KøgeÅbningstider
Ring til os
Hvis du er nødt til at melde afbud: Ring til os med det samme. Så kan vi indkalde en anden patient og undgå lange ventelister.
Opdateret torsdag den 21. nov. 2024