Gå til indhold

Igangsættelse af fødsel

Se kontaktoplysninger

Igangsættelse af fødslen

For langt de fleste foregår igangsættelsen ambulant, så du får mulighed for at tage hjem undervejs i forløbet. Du må gerne spise morgenmad, inden du kommer.

Skal du forblive indlagt, er det muligt at din ledsager kan overnatte. Der er ikke mulighed for enestue. Medbring da egne toiletsager samt behageligt tøj.

Madbillet til ledsager kan købes.

Veerne står uden for viljens kontrol

Vi ved ikke præcist, hvad der starter en fødsel. Vi ved, at nogle hormoner stimulerer veerne, samtidig med, at de blødgører livmoderhalsen.

Hvor meget eller hvor lidt hormon der skal til, er forskelligt fra kvinde til kvinde.

At sætte fødslen i gang kan være en langvarig proces, som ofte strækker over et par dage, så det er godt at væbne sig med tålmodighed.

At være moden

Før en igangsættelse bliver du undersøgt indvendigt gennem skeden for at finde ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe fødslen i gang. Vi vil undersøge længden af livmoderhalsen, og om livmodermunden er begyndt at åbne sig.

Når man ikke er gravid, er livmoderhalsen som regel 3 cm lang og fast og livmodermunden lukket. Sidst i graviditeten vil livmoderhalsen imidlertid hos de fleste kvinder ”modnes”, det vil sige at den afkortes og blødgøres, og livmodermunden åbner sig.

Igangsættelse med Angusta-tabletter

Angusta-tabletter er den mest anvendte metode til at sætte fødslen i gang, se særskilt information.

Der kan være forhold, for eksempel hvis du tidligere har født ved kejsersnit, hvor det kan være hensigtsmæssigt at anvende ballonkateter, læs om igangsætning med ballonkateter nederst på siden.

Prikke hul på fosterhinden

Det er muligt at prikke hul på fosterhinden - ”at tage vandet” - hvis jordemoderen ved den indvendige undersøgelse har konstateret, at din livmoderhals er afkortet, og/eller livmodermunden har åbnet sig.

Fosterhinden er den pose, barnet ligger i sammen med fostervandet.

Mens jordemoderen undersøger dig indvendigt prikkes forsigtigt hul på hinderne. Der er ikke nerver i fosterhinderne, og derfor gør det ikke ondt på dig eller barnet.

Når fosterhinder brister, og noget af vandet løber ud, vil det ofte medføre, at livmodermusklen begynder at trække sig sammen (veer) i løbet af de efterfølgende timer

Ve-stimulerende drop

Hvis du ikke har fået veer i løbet af to timer, efter der er prikket hul på fosterhinden, vil du få tilbudt et ve-stimulerende drop.

Jordemoderen vil regulere droppet efter en vurdering af lige præcis din situation. Hensigten er at få dine egne veer i gang. Veerne varer, når de er godt i gang, ca. 1 minut og med en pause på 1-2 minutter imellem.

Med et ve-stimulerende drop føles veerne ikke nødvendigvis anderledes, end de ellers ville føles. Du vil altid kunne snakke med jordemoderen om smertelindring.

Overvågning af barnet ved igangsættelse

Ved igangsættelse af fødslen, vil vi overvåge barnet – altså køre en CTG strimmel, også selvom du ikke har veer. CTG’en kan vise hvornår, og hvor ofte du har veer, men den kan ikke vise, om veerne gør ondt. Det kan kun du fortælle.

Når fødslen bliver sat i gang, er der behov for mere overvågning af dig og dit barn. Det er derfor ikke muligt at tilbyde smertelindring i badekar under fødslen, hvis der skal foretages vedvarende overvågning med CTG.

Forskellige typer igangsættelse

Igangsættelse med Angusta

Igangsættelse med ballonkateter

Igangsættelse af fødslen

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital

Graviditet, fødsel og barsel

Afsnit for fødende

Sygehusvej 10, 3. sal

4000 Roskilde

Se kort

SUH, Roskilde - oversigtskort

Besøgstider

Fri besøgstid

Ring til os