Her kan læse om tiden op til fødslen, om fødslens start, og hvornår du bør kontakte Afsnit for fødende.
Tiden op til fødslen
I ugerne op til fødslen gælder det om at få kroppen mest muligt i balance, geare ned og indstille sig på den forestående fødsel.
Fødselshormonet oxytocin er det, der laver veerne, og det gælder derfor om at øge kroppens oxytocinniveau for at optimere vearbejdet.
Oxytocinniveauet øges ved berøring, massage, når vi kysser, har sex, er trygge og afspændte. Se derfor de sidste uger op til fødsel som der, hvor du og din partner lader op til fødslen, hvor det handler om ro, tryghed og nærvær. Jo mere velvære, afspænding og berøring, jo højere oxytocinniveau.
Du kan læse mere om fødslens hormoner (pdf)
Hvordan starter fødslen?
Fødslen kan begynde med vandafgang, veer eller både vandafgang og veer.
Vandafgang
Ca. 10% af alle fødsler starter med vandafgang. Vi vil bede dig kontakte Afsnit for gravide på tlf. 47324073, når vandet er gået, eller hvis du har mistanke om at det er gået. Man kan godt blive i tvivl. Vi aftaler hvornår det vil passe at du kommer ind til undersøgelse og tilbud om igangsættelse af fødslen. Mærker du dit barn bevæge sig og er fostervandet klart, kan du godt blive hjemme og hvile og samle kræfter nogle timer eller natten over.
Veer
De fleste fødsler starter med veer. Veer er sammentrækninger af livmoderens muskulatur. Veerne åbner livmodermunden (orificium), så barnet kan komme ud og hjælper også med at skubbe barnet ned gennem bækkenet. Maven føles hård, når der en ve, - især den øverste del. I starten mærkes veerne ofte som menstruationssmerter, som tiltager i intensitet.
I begyndelsen vil veerne som oftest være uregelmæssige, men efterhånden kommer de regelmæssigt og tager til i styrke. Når veerne begynder, eller når de tager til i styrke, kan der komme en anelse slimet blod fra livmoderhalsen, kaldet tegnblødning. Dette er helt normalt.
Vandafgang og veer
Nogen gange kommer veerne med ret stærk kraft umiddelbart efter, at vandet er gået. Det kan få fødslen til at gå hurtigere end ellers, så ring gerne til os på fødegangen på tlf. 47324073.
Praktisk når fødslen begynder
I jordemoderkonsultationen eller ved fødselsforberedelse har du fået viden om, hvornår veer kan antyde, at du er i aktiv fødsel. På det tidspunkt, eller hvis du er i tvivl inden, er det en god idé at ringe til Fødegangen, og aftale om du skal ind til undersøgelse.
Det er individuelt og afhænger blandt andet af eventuelle tidligere fødsler, og hvor tæt du bor på hospitalet.
Hvis fostervandet går, eller du har mistanke om det, bør du også kontakte Afsnit for gravide på tlf. 47324073, uanset om du har veer eller ej for at aftale, hvad du skal gøre.
Du skal selv sørge for din transport til Afsnit for fødende, uanset tidspunktet på døgnet. Overvej derfor i god tid, hvordan dette kan arrangeres, hvis du ikke har bil.
Kun i meget særlige tilfælde kan du blive transporteret med ambulance. Det vurderer den vagthavende jordemoder på fødegangen, når du ringer.
Når terminsdatoen begynder at nærme sig, er det en god ide, at du begynder at pakke en taske til dig selv og baby.
På sygehuset har vi de nødvendige ting til under indlæggelsen blandt andet bleer, babytøj og tøj til dig, men I får brug for jeres egne ting, når I skal hjem fra sygehuset.
Mors taske
Når du skal føde på hospitalet, er det en god ide at medbringe:
- Mad og drikke: På fødegangen kan vi tilbyde sandwich, toastbrød, saftevand, the og kaffe. Du er meget velkommen til at medbringe det du/I godt kan lide, og gerne noget let som fx frugt, kiks, druesukker, juice mm.
- Hjemmesko: Medbring gerne varme hjemmesko, der er lette at tage af og på.
- Tøj: Under indlæggelsen vil du blive tilbudt rene bluser, underbukser og strømper, men du er også velkommen til at benytte dit eget tøj. Medbring gerne en morgenkåbe. Maven forsvinder ikke med det samme, så tag gerne et sæt rent, løst og behagelig tøj med til hjemturen.
- Amme-BH og ammeindlæg: Det kan være rart at have en amme-bh uden bøjle i, da brysterne kan føles ømme, når mælken løber til.
- Toiletsager: Medbring gerne tandbørste, tandpasta, shampoo/balsam, hårelastikker, hårtørrer, creme og deodorant. Mange fødende kvinder oplever at få tørre læber pga vejrtrækningen under fødslen, og det kan derfor være en god ide at medbringe en læbepomade.
- Andet: På fødegangen må du gerne anvende mobiltelefon (husk oplader) og bærbar PC/Ipad (husk oplader).
Barnets taske
Det er en god ide, at du også pakker en taske til barnet. Den kan eksempelvis indeholde:
- Tøj: Afdelingen har tøj, som du er velkommen til at benytte til baby under indlæggelsen, men du skal medbringe lidt babytøj, hue, trøje/jakke til hjemturen.
- Babydyne eller tæppe: Afdelingen har babydyner til baby under indlæggelsen, men du skal overveje at medbringe babydyne eller tæppe til hjemturen.
- Autostol eller lift: Afdelingen har vugge til baby under indlæggelsen, men du skal overveje, hvordan baby skal transporteres hjem.
- Bleer: Afdelingen har babybleer til fri afbenyttelse under indlæggelsen.
Igangsættelse af fødsel
Det kan være nødvendigt at sætte gang i fødslen, hvis du har fået svangerskabsforgiftning, at barnet ikke vokser som det skal, du skal føde tvillinger, dit BMI er højt, du er gået næsten 2 uger over terminen.
Igangsættelsen er et tilbud og bliver besluttet sammen med dig ved en samtale med en læge eller jordemoder.
Du kan læse mere om de forskellige metoder til at sætte gang i fødslen herunder: