Gå til indhold

Amning

Se kontaktoplysninger
Find informationer og vejledning om amning, ammestillinger og forebyggelse af brystbetændelse.

Når du skal a​mme

Jeres barn har brug for fysisk kontakt, og det er vigtigt, at I giver barnet dette uanset, om I ammer eller giver flaske.

Barnet har også brug for at ligge på forældrenes bryst - hud mod hud - og kun med ble. Barnet skal lære jeres duft og stemmer at kende. Det er godt for relationen mellem jer og barnet, at barnet tilbringer meget tid i jeres arme.

Amning er med til at forebygge inf​ektioner, luftvejs-, øre- og maveinfektion samt nedsat risiko for at udvikle allergi. Sundhedsstyrelsen anbefaler at spædbørn ammes fuldt til de er omkring seks måneder. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere.

Det kan være krævende at få amningen op at køre. Det kræver tid, tålmodighed, vilje og opbakning fra pårørende. Når det nyfødte barn er klar til at die efter fødslen, vil det slikke sig om munden og dreje hovedet til siden for at lede efter brystet. Bare det at barnet søger og slikker på brystet, vil sætte gang i mælkeproduktionen.

Barnets tegn på sult​ er:

  • Hurtige øjenbevægelser (tidligt tegn)
  • Suttebevægelser med mund og tunge (tidligt tegn)
  • Bevægelser af arme og ben (tidligt tegn)
  • Søger efter brystet - tager fingre i munden (tidligt tegn)
  • Er uroligt og klynker (middel tegn)
  • Græder hele tiden, bevæger kroppen og er rød i ansigtet (sent tegn).

Hyppighed i amningen

Det er forskelligt, hvor ofte barnet er sulten. Nogle gange er det med jævne mellemrum, og andre gange dier barnet i længere tid, hvilket giver længere pauser mellem amningen. Det første døgn bør barnet sutte 4-5 gange. De efterfølgende døgn vil nogle sutte 8-10 gange - og andre 16-18 gange. Barnet har brug for fri adgang til brystet, så hyppighed og varighed er efter barnets behov.

Hvis du oplever brystspændinger, kan det lindres ved varme, hyppig amning og støttende BH uden bøjle.

 

Ammestilling og forebyggelse af brystbetændelse

Det er en god ide, at du anvender forskellige ammestillinger, da det kan være med til at forebygge brystbetændelse. Dine brystvorter er mere beskyttet mod sår og revner, hvis barnet sutter fra forskellige stillinger.

Efterhånden som du får mere mælk i brysterne, får du en fornemmelse af, hvilke ammestillinger der passer bedst til dig og barnet, så brystet bliver tømt.

Kontakt os, hvis du pludselig får feber, og der opstår rødme samt smerter i bestemte områder af brystet. Du bør også kontakte os, hvis der er opstår en knude, der ikke bliver mindre eller forsvinder efter et par amninger.

Ammeteknik

Du kan se, at barnet tager rigtigt fat om brystvorten, når:

  • underlæben er ​krænget ned og omslutter en stor del af de brune område af brystvorten.
  • barnets næse er fri
  • du på barnets kæber kan se suttebevægelsen.

Det er normalt, at din brystvorte kan være øm, når barnet tager far. Når barnet først får rigtig fat, bør amningen ikke være forbundet med smerter. For at reducere ømheden kan du massere dit bryst blidt og trykke lidt mælk ud, inden du begynder amningen. Du er altid velkommen til at spørge os til råds under indlæggelse eller ringe til Barselsambulatoriet efter udskrivelse.

Det er vigtigt, at brystet er tilgængeligt for barnet, og at barnet dermed styre amningen og rytmen.

Gode råd til amning​en:

  • Læg dit barn til brystet, når det virker vågent og interesseret. Tegn på interesse for mad kan være, at barnet laver suttebevægelser, putter fingre/hænder i munden eller bevæger hovedet fra side til side med åben søgende mund.
  • Tilbyd barnet begge bryster under hver amning, indtil mælken løber til. Når barnet slipper det ene bryst, kan du skifte side.
  • Læg barnet til brystet, så tit det antyder interesse, dog mindst otte gange i døgnet.

Efter 3-4 dage, når modermælken er løbet til, kan du lade barnet tømme et bryst af gangen. Start skiftevis på højre og venstre side.

​Videoer om amning

Trygmedbarn.dk​ har udarbejdet videoer om amning:

Bemærk: Vælger du at åbne ovenstående links, så accepterer du cookies og vilkår fra Youtube.com.