Gå til indhold

Afsnit for Barsel (G73)

Se kontaktoplysninger
Find praktiske informationer om Afsnit for barsel G73. Læs og find praktiske informationer om indlæggelsen på afsnittet og informationer til pårørende.

Rådgivning døgnet rundt

Op til 7 dage efter barnets fødsel har du mulighed for at henvende dig telefonisk til Afsnit for barsel døgnet rundt, hvis du har brug for hjælp, rådgivning eller vejledning.

Vi tilbyder barselsophold til alle fødende.

Tiden på Afsnit for barsel vil blive brugt til støtte og vejledning i blandt andet:

  • Kontakten til barnet: Med mindre der er specielle forhold der gør, at plejepersonalet foreslår andet, vil barnet være hos jer under hele indlæggelsesforløbet, så du hurtigt bliver fortrolig med barnets signaler.
  • Etablering af amning: Vi står til rådighed ved spørgsmål eller hjælp til ammeetablering. De fleste børn bliver ammet, og hvert enkelt ammeforløb tager udgangspunkt i barnets behov.

Afsnit for barsel

Består af 15 sengepladser fordelt på 10 stuer.

  • 6 enestuer
  • 2 to-sengsstuer
  • 1 tre-sengsstue

Stuerne fordeles efter behov hos den enkelte familie.

Barselsophold​

Mad og drikke

Menuen kan ses på menukort og bestilles via hvide sedler som ligges på rullebordet ved køkkenet (spørg evt. personalet). Maden hentes af den barslendes ledsager ved køkkenet, efterfølgende sættes bakken i afrydningsskabet ved siden af køkkenet senest en time efter serveringens start.

  • Morgenmad kl. 7.45-8.15
  • Middagsmad kl. 11.45-12.15
  • Aftensmad kl. 17.45-18.15

Der står altid kolde drikke i køleskabet på gangen. Eftermiddags- og aftenkaffe/te stilles på gangen.

Hvile og ro

Der er brug for meget hvile og ro især af hensyn til amningen, og fordi man indimellem er vågen om natten. Vi anbefaler, at overholde hviletiden fra kl. 12.30 - 14.30 og efter kl. 21.00.

Opholdsstuen

Alle har et ansvar for, at der er rart at være i opholdsstuen.

Amning

Hvis du har brug for hjælp til amningen, står vi til rådighed med vejledning.

Der er også mulighed for at få information om amning ved at lytte til vores podcast 'Fødegangen' afsnit nr. 5 om amning. Podcasten er gratis og findes på itunes og Spotify.

Man kan også få god viden om amning ved at se Mødrehjælpens film om amning. Filmene er opdelt efter emne og kan ses på En god start

Fælles information

Hver dag kl. 10 holder personalet på Afsnit for barsel, fælles informationsmøde i opholdsstuen/venterummet. Her kan man få vigtig information om:

  • Amning A-Z
  • Babys trivsel og signaler
  • Mors krop efter fødslen/kejsersnittet
  • Den første tid derhjemme
  • Efterfødselsreaktioner hos mor og partner
  • Samliv, sex og prævention
  • Undersøgelser efter fødslen
  • gennemgang af pjecer
  • Mulighed for spørgsmål

Puslerummet

Puslerummet findes mellem stue 10 og 11. Her kan barnet pusles og bades. Der er rent tøj i skabet og bleer i skuffen under puslebordet.

Der er også mulighed for at pusle barnet på stuen – husk at putte bleen i en pose, før den lægges i skraldespanden. Vi opfordrer til at pusle barnet i puslerummet om natten af hensyn til de andre mødre på stuen.

Tøj, sengetøj og håndklæder

Der er håndklæder, sengelinned og rent tøj i puslerummet. Brugt tøj og håndklæder kan lægges i de hvide vasketøjssække uden for stuen.

​​Mobiltelefon, computer og værdier

Der må gerne benyttes mobiltelefon. Der må tales i telefon, men længere samtale bør foregå i opholdsstuen. Du kan få adgang til vores wifi.

På sengestuen er der et skab stillet til rådighed, som er muligt at aflåse. Her bedes du opbevare tasker, tøj og eventuelle værdier. Hvis du medbringer værdier, er det på eget ansvar.​​

Plejen af dig

​Plejepersonalet ønsker at medvirke til at give jer, som familie, den bedst mulige start med jeres nyfødte barn. Sammen med jer tilrettelægger vi den pleje, som I som familie har behov for.

Tal med os om det, I føler jer usikre på. Du må meget gerne bruge eget tøj til både dig selv og dit barn. Vi henstiller til, at du og din partner er påklædte af hensyn til både jer selv og andre.

Blødning

Du bløder som ved en kraftig menstruation de første dage efter fødslen. Der kan også komme enkelte klumper af blod. Hvis du synes, at din blødning er meget kraftig, eller der kommer flere klumper af blod, skal du informere personalet.

Toiletbesøg

Du bedes spritte toiletsædet af før og efter brug. Vi anbefaler af hygiejniske grunde, at du vasker dig af forneden efter hvert toiletbesøg - under indlæggelsen og derhjemme så længe du har frisk blødning. Små og store hygiejnebind bliver udleveret.

Undersøgelser

Hvis du har blødt meget under fødslen, vil du få taget en blodprøve for at kontrollere din blodprocent.

Genoptræning af bækkenbunden

Du vil ved udskrivelsen få udleveret folderen ”I form efter fødslen”. Vi opfordrer dig til hurtigt at begynde på knibeøvelser. Knibeøvelser er også nødvendige, hvis du har fået lavet et kejsersnit.

Plejen af dit barn​

I har barnet hos jer på stuen hele døgnet, så I har mulighed for at indrette jer efter barnets behov.

Vi opfordrer til at have meget kropskontakt med dit barn. For eksempel ved at lægge barnet på brystet eller sidde med det i armene, meget gerne hud mod hud, hvor barnet blot har ble på og lægges på det nøgne bryst.

Bleskift og navlepleje

Vi vil gerne hjælpe ved første bleskift, hvis du har brug for det. Vi anbefaler, at bleen sættes tilpas løs, så navlen kan få luft.

Vejning

Er barnet født til tiden, og er I stadig indlagt, vejer vi dit barn, når det er tre døgn gammelt. Du skal forvente, at barnet har tabt sig. Det er helt normalt.

Søvn

Efter udskrivelsen skal du huske, at dit barn skal sove på ryggen for at forebygge vuggedød.

Udskrivelse

Man udskrives efter aftale og i samarbejde med plejepersonalet. Ved udskrivelsen vil I få udleveret en udskrivelsespjece, vejledning til høreundersøgelse samt evt. PKU-seddel.

Når I gerne vil hjem, skal du kontakte personalet. Vi vil gerne tale med jer om den første tid i hjemmet, og hvor I kan henvende jer, hvis i får brug for hjælp i tiden efter udskrivelsen.

Hvis du bliver udskrevet inden for 24 timer efter fødslen, tilbyder vi at kontakte dig telefonisk dagen efter udskrivningen.

Efterfødselssamtale

Alle kvinder, der føder i Region Sjælland, får tilbudt en efterfødselssamtale.

Uanset om du er indlagt eller udskrevet, vil du blive tilbudt samtale med jordemoder inden for 2-3 dage efter fødslen. Ved denne samtale følger jordemoderen op på din og dit barns tilstand og du har mulighed for at drøfte fødslens forløb med jordemoderen.

Ved samtalen kan du også tale med jordemoderen om:

  • Amning
  • Eventuelle smerter eller gener efter fødslen
  • Bækkenbundstræning
  • Tilknytning til det nyfødte barn
  • Tilværelsen som forældre
  • Sexliv og parforhold

Der er også mulighed for at tale om en eventuel næste graviditet, hvis du allerede gør dig tanker om det.

Hvis du har brug for en uddybende efterfødselssamtale, kan du aftale dette med jordemoderen. Du kan også på et senere tidspunkt henvende dig for at få en uddybende efterfødselssamtale.

Information til pårørende

Som pårørende kan du støtte og hjælpe. Både praktisk i forbindelse med pleje, men også ved at lytte og stille spørgsmål.

Besøgstider

Vi har fri besøgstid. Vi beder dig dog tage hensyn i hviletiden fra kl. 12.30-14.3​0. Efter kl. 21.00 bør besøg som udgangspunkt foregå i opholdsstuen af hensyn til andre patienter på stuen.

Én ledsager må overnatte under indlæggelsen. Søskende må gerne komme på besøg men ikke overnatte.​

Mad og drikke

Som pårørende (partner) skal du være opmærksom på at du selv skal sørge for at have mad med under jeres indlæggelse på barselsgangen.
Der er mulighed for at få opbevaret medbragt mad og drikke i et lille køleskab på stuen.

Der kan købes mad i cafeen i stueetagen. Den har åben på hverdage fra kl. 8-18.30 og i weekender fra kl. 10-16

Hvis dine besøgende ønsker kaffe eller te, er de velkomne til selv at medbringe det eller købe det i cafeteriet.

Flere informationer

Læ​s mere om for eksempel amning eller dit barns udvikling:

Se video og læs mere om amning på sundhed.dk​​

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Graviditet, fødsel og barsel

Afsnit for Barsel G73

Sygehusvej 10, 3. sal

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Besøgstider

Vi har fri besøgstid. Vis hensyn! Hviletid kl. 12.30-14.30 og efter kl. 21.00.