Gå til indhold

Kondylomer

Se kontaktoplysninger
Kondylomer er en seksuelt overført sygdom der skyldes infektion med virussen humant papillomavirus (HPV).

Hvordan smitte​r kondylomer?

Kondylomer smitter ved samleje i skeden, i endetarmen og ved oralsex. 

Symptomer​

Kondylomer er flade, stilkede eller blomkålslignende vorter på huden, slimhinderne ved kønsdelene eller ved endetarmsåbningen. Der går gennemsnitlig 3 måneder fra du er blevet smittet med virussen, til kondylomerne kan ses.

I sjældne tilfælde kan virussen være til stede i flere år, før den viser sig som synlige kondylomer. Kondylomer kan også sidde i halsen, på livmoderhalsen, i urinrøret eller i endetarmen.

Behandling

Kondylomer kan behandles på flere måder. Vær opmærksom på, at behandlingen kan være langvarig. Vi anbefaler, at du hjemmebehandler kondylomer med Condyline (podofyllotoksinopløsning) eller Aldara (Imiquimod creme).

Hjemmebehandling

Condyline (Podofyllotoksinopløsning) smøres direkte på kondylomerne 2 gange dagligt 3 dage i træk. Hold derefter 4 dages pause. Normalt tager denne behandling cirka 4 uger. Aldara (Imiquimod creme) smøres direkte på kondylomerne 3 gange om ugen inden sengetid. Cremen vaskes af efter 6-10 timer.

Behandlingen kan gentages i op til 4 måneder. I forbindelse med disse behandlinger er det almindeligt, der opstår rødme og overfladiske sår på det behandlede område. Hvis reaktionen er meget kraftig, skal du holde pause med behandlingen, indtil reaktionen er aftaget. 

Behandling på hospitalet

På Klinik for Kønssygdomme frysebehandler lægen kondylomerne. Dette gøres den første gang. Derefter skal du selv behandle kondylomerne hjemme. Kondylomer i vagina eller tarmen behandles eventuelt i et samarbejde med Tarmkirurgisk eller Gynækologisk Afdeling.

Hvor hurtigt virker en behandling?

Det er forskelligt fra person til person, hvor hurtigt der er effekt af behandlingen. De fleste, som ikke tidligere har været i behandling, vil opleve, kondylomerne svinder efter få behandlinger. Andre vil opleve at skulle behandles i længere tid, fra uger til måneder.

Hvis du ikke oplever et markant svind af kondylomerne ved en type behandling efter 2-3 måneder, kan du tale med lægen om at skifte til en anden behandling.

Efter behandling​

I forbindelse med behandling af kondylomer skal du forvente, at der kommer overfladiske sår på slimhinden. Du kan holde sårene rene ved dagligt at bruse forsigtigt med håndbruser og efterfølgende duppe huden tør. 

Vær opmærksom på om der kommer tiltagende rødme, varme, smerter eller om sårene væsker, da det kan være tegn på betændelse (infektion). Hvis reaktionen er meget kraftig, eller hvis der kommer betændelse i sårene, anbefaler vi, at du kontakter os eller din egen læge. 

Hvad kan du selv gøre?

Brug kondom. Kondom beskytter mod kondylomer. Undlad at intimbarbere dig, da intimbarbering kan sprede kondylomerne over et større hudområde. HPV-Vaccine beskytter mod de to hyppigste virustyper, der forårsager kønsvorter (HPV 6 og 11) og livmoderhalskræft (HPV 16 og 18).

Denne vaccine er en del af børnevaccinationsprogrammet for 12-årige piger. Drenge kan også blive vaccineret for at forebygge kondylomer senere i livet. Dette foregår ved egenbetaling. 

Smitteopsporing​

På klinikken opfordrer vi kraftigt til, du fortæller den eller de personer, du har haft sex med, at du er smittet med kondylomer. Derved kan de også blive undersøgt for smitte og blive behandlet. Derved brydes smittekæden. Husk at bruge kondom for at undgå smitte fremover.

Spørgsmål​

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Dermatologisk Afdeling

Klinik for Kønssygdomme

Sygehusvej 5

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Åbningstider

Tirsdage kl. 8.30-14.00

Ring til os

Hvis du ønsker at booke en tid tlf. 47 32 26 00.

Angående svar ring tlf. 47 32 26 37. Tirsdag kl. 14.00-15.00.

Sundhedsfaglig med patient der er testet positiv bedes kontakte dermatologisk afdelings vagthavende læge.