Gå til indhold

Tjærebehandling

Se kontaktoplysninger
Tjære er et af de ældste midler til behandling af hudsygdomme som psoriasis og eksem.

​Hvad er tjærebehandling?

Tjære nedsætter celledelingen i huden. Ved psoriasis er det netop den øgede celledeling, der forårsager skældannelsen. Tjære mindsker kløe, rødme og irritation, som ses både ved eksem og psoriasis. Til behandlingen bruges enten:

  • En fed creme indeholdende 5% stenkulstjære. Den kan bruges overalt på kroppen, hænder, fødder eller i hårbunden.
  • Nåletræstjære i salicylvaseline. Bruges oftest i hårbunden.
  • Kvillaja.
  • Svovlpasta 2%. Beskytter og udtørrer irriteret hud. Kan købes i håndkøb.

Hvordan foregår behandlingen?

Tjærecremen eller Kvillaja udleveres i Dermatologisk Afdeling, og du skal selv smøre tjæren på derhjemme. Tjære smitter af på tøjet, og kan ikke vaskes af igen. Hvis du bruger tjære på hænderne, kan du bruge bomuldshandsker. Hvis tjæren bruges andre steder på kroppen, må du udvælge det tøj, du kan bruge i den periode. Husk at det gælder også for håndklæder og sengelinned. Misfarvning i huden vil forsvinde efter nogen tid.

Hvordan renses tjæren af huden?

Inden du gør huden våd, skal du smøre huden ind i hudolie. Brug en engangsvaskeklud og gnid tjæren af i hårets vokseretning. Fjern bagefter olien med for eksempel køkkenrulle. Gnid derefter uparfumeret sæbe ind i huden. Først nu må du åbne for vandet og skylle dig af.

Pas på solen

Det er vigtigt at undgå sollys i behandlingsperioden. Tjære gør din hud mere følsom over for sollys, og du risikerer at blive forbrændt. Når du opholder dig udendørs, skal de områder, der er behandlet med tjære, være dækket af tøj.

Hvis du behandler med tjære i hårbunden, skal du bruge en kasket eller et tørklæde. Der skal gå cirka 1 uge efter endt tjærebehandling, før du må solbade eller begynde lysbehandling.

Bivirkninger

Tjære virker let udtørrende på huden og hos nogle patienter kan det give svie, brænden, kløe og rødme. Undertiden kan der komme irritation i en eller flere af hudens hårsække (tjærepustler). De ligner små, røde, ømme bumser. For at undgå pustler, er det vigtigt, at smøre tjære på i hårene retning, så tjæren ikke kommer ind i hårsækkene. Pustler kan behandles med svovlpasta, som virker udtørrende.

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Dermatologisk Afdeling

Sygehusvej 5

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Ring til os

Hverdage kl. 8.00-12.00

Skriv til os

Øvrig information

Undersøgelse og behandling af hudsygdomme og kønssygdomme.