PUVA-lysbehandling
Hvad er PUVA-behandling?
Puva er en behandling, som består af både medicin og ultraviolet lys.
Bogstavet P står for Psoralen, som er medicinen, der forhandles som tabletter under navnet Meladinine.
Bogstaverne UVA står for ultraviolet A-lys. Indholdet af UVA i solstrålingen er det der giver huden kulør, og senere i livet rynker. For at UVA-lyset kan virke på hudsygdomme, er det nødvendigt at tage tablet Meladinine inden lysbehandlingen.
Hvordan virker PUVA?
PUVA virker ved at dæmpe kløe og rødme i huden, og ved at nedsætte dannelsen af skæl ved psoriasis. PUVA bruges også til behandling af Mycosis fungoides. Lysbehandlingen virker kun, hvis du kommer regelmæssigt 2-3 gange om ugen, som lægen har ordineret. Derfor er det vigtigt, at du tager imod behandlingen i en periode, hvor det kan lade sig gøre for dig.
Hvordan foregår lysbehandlingen?
Lysbehandlingen varetages af en sygeplejerske, der hjælper dig med det praktiske, og svarer på eventuelle spørgsmål. Lysbehandlingen gives 2-3 gange om ugen i en periode på cirka 4–10 uger. Tiden i lyskabinen afhænger af din hudtype og din hudsygdom. Belysningstiden øges i takt med at huden vænnes til UVA-lyset.
Øjnene skal beskyttes med specielle briller i lyskabinen. Brillerne udleveres af sygeplejersken. Indenfor 24 timer er det almindeligt med varmefornemmelse og let rødme i huden. Bliver du solskoldet af behandlingen, er det vigtigt du fortæller det til sygeplejersken.
Meladinine-tabletter
Meladinine tabletterne tages 2 timer før lysbehandlingen. Meladinine-tabletterne udleveres af ambulatoriet. Meladinine kan give lidt kvalme og utilpashed, især hvis de tages på tom mave. Vi anbefaler derfor, at du samtidig spiser et let måltid mad eller flere små måltider i løbet af dagen, for eksempel surmælksprodukter, brød eller en banan.
Beskyttelse af øjnene
Øjnene bliver også mere følsomme overfor lys, når du har spist Meladinine-tabletterne. Du skal derfor bruge beskyttelsesbriller fra du tager Meladinine tabletterne og indtil solen er gået ned. Brillerne skal også bæres indenfor. Ambulatoriet udlåner brillerne, som du skal aflevere efter endt behandling.
Forholdsregler
PUVA-behandling bliver ikke givet til børn, gravide og ammende kvinder. Mænd og kvinder må ikke planlægge graviditet under behandlingen. Behandlingen gives heller ikke til patienter med xeroderma pigmentosum, sygdomme med øget lysfølsomhed, porfyri eller patienter, der er i kemoterapi eller længerevarende systemisk immunosuppression.
Meladinine bliver udskilt gennem nyrer og lever. Inden behandlingen begynder, skal du derfor have taget en blodprøve for at kontrollere, hvordan dine organer fungerer. Det er vigtigt, at du undgår alkohol i behandlingsperioden for ikke at belaste leveren unødigt.
Hvis din sygdom også involverer ansigtshuden, bør du ikke have makeup på, når du er i lyskabinen. Mænd bør dække kønsdelene under lysbehandlingen. Du bør ikke tage solarielys eller anden form for solbadning i behandlingsperioden. Det giver en øget risiko for at blive solskoldet, og effekten af PUVA bliver svær at kontrollere.
Husk at fortælle sygeplejersken, hvis du begynder på ny medicin i behandlingsperioden, eller hvis din hudsygdom bliver værre.
Bivirkninger
Meladinin kan i nogle tilfælde give utilpashed i form af kvalme, svimmelhed, træthed og hovedpine på behandlingsdagen. Langvarig PUVA-behandling kan, ligesom overdreven solbadning, give rynker, fregner og øge risikoen for hudkræft.
Hudpleje
Da lysbehandlingen udtørrer huden, er det vigtigt, at du smører huden med et hudplejeprodukt. Dog må du ikke smørre huden 1 time inden behandlingen, med mindre andet er aftalt. Et hudplejeprodukt bruges for at opretholde og genopbygge hudens barrierefunktion og forebygger tør og kløende hud.
Hudplejeprodukter
- Mindsker vandtab fra huden
- Forebygger revner i huden
- Holder huden blød og smidig
- Lindre kløe
- Forbedre flere hudsygdomme.
Hvilket hudplejeprodukt skal man vælge?
Vi anbefaler uparfumerede produkter, der er fuldt deklarerede.
Ved afbud
Er du forhindret i at møde til en lysbehandling, skal du melde afbud til os på tlf. 47 32 26 34 eller 47 32 26 00.
Kontakt
Adresse
Sjællands Universitetshospital, Roskilde
Dermatologisk Afdeling
Sygehusvej 5
4000 Roskilde
Se kort
Find vej til Sjællands Universitetshospital, RoskildeRing til os
Skriv til os
Øvrig information
Undersøgelse og behandling af hudsygdomme og kønssygdomme.
Opdateret tirsdag den 23. jan. 2024