IPL og laser
IPL og laser til behandling af blodkarforandringer
Vi behandler blodkarforandringer i ansigtet og på brystet, som er kommet i forbindelse med en hudsygdom eller efter strålebehandling. I særlige tilfælde behandler vi også andre sygelige forandringer i eller på huden.
Blodkarforandringer i ansigt, på hals og bryst kan være en del af aldringsprocessen. Rent kosmetiske forandringer behandles som udgangspunkt ikke på hospitalet.
Flere typer hudsygdomme kan give blodkarforandringer bl.a. rosacea. Blodkarforandringer kan også være en følgevirkning efter strålebehandling for kræftsygdom, eller opstå i forbindelse med forskellige typer medicin, for eksempel Prednisolon.
Andre typer af blodkarforandringer kan være medfødte eller opstå kort efter fødslen. For eksempel jordbærmærker eller portvinsmodermærker, der kan mindskes med IPL eller laser. Jordbærmærker forsvinder for det meste spontant.
Hvordan virker IPL og laser til behandling af blodkarforandringer?
Lysenergi fra IPL- eller laser-apparatet udsendes fra et håndstykke, der holdes mod hudens overflade. Energien optages hovedsageligt i hudens små blodkar, som derfor går til grunde på grund af opvarmning. Dette kan føles som et stikkende ubehag. Efter 1-3 behandlinger bliver hudens farve gradvist mere lys og ensartet.
IPL og laser til behandling af blodkarforandringer
Huden skal være så lys som overhovedet muligt. Ellers afgives lysenergien i hudoverfladen i stedet for i karrene, og behandlingen kan resultere i en hudforbrænding. Mørkpigmenteret hud kan derfor være vanskelig eller umulig at behandle, uanset om pigmenteringen skyldes solbrændthed, naturlig hudfarve eller selvbruner.
- Huden må gerne smøres med fugtighedscreme.
- Make-up skal afrenses grundigt inden behandlingen. Selv små rester make-up på huden kan mindske effekten af behandlingen eller medføre hudforbrændinger.
- Eventuel kraftig og mørk hårvækst i behandlingsområdet skal være fjernet.
Du skal ligge på en briks og have lysbeskyttende briller på. Behandlingen foretages af en læge eller en sygeplejerske. Behandlingstiden er ofte kun få minutter. Dog afhænger behandlingstiden hvor stort det behandlede område er.
Huden må ikke udsættes for sollys i 4 uger efter behandlingen, eller så længe huden virker påvirket af behandlingen, da huden ellers kan blive misfarvet og skjoldet. Brug solcreme med minimum faktor 25. Du bør ikke gå i svømmehal eller bade i havet et par dage efter behandlingen. Du kan anvende dine cremer og make-up 2 timer efter behandlingen, hvis ikke andet aftales. Oftest er det dog hensigtsmæssigt at vente til den følgende dag.
Antallet af behandlinger varierer meget fra patient til patient. Almindeligvis behandles 3 gange og derefter er der lægekontrol. Behandlingen gentages typisk hver 4.-6. uge.
I en del tilfælde er ganske få behandlinger tilstrækkeligt. Effekten af behandlingen er langvarig, men sjældent fuldstændig permanent.
IPL til patienter med HS
Vi fjerner hår med IPL hos nogle patienter med HS under armene og i genitalområdet. Lægen vurderer om der er mulighed for, at du vil få gavn af IPL-behandling. Behandlingen gives ca. hver 4. uge. Du vil få 6 IPL-behandlinger og derefter skal du til lægekontrol.
Hvordan virker IPL og laser til HS?
Det er kun muligt at fjerne mørke hår med IPL. Lyset fra laseren opfanges af hårets mørke farvestof melanin. Lyset omdannes til varme, der ødelægger håret. Ved HS ses det ofte, at der kommer mere ro i sygdommen, når hårsækkene ødelægges med IPL-behandling.
IPL til patienter med HS
Du må ikke fjerne din hårvækst med pincet eller voks i 6 uger inden
behandlingen. Håret skal barberes væk 1-2 dage inden behandlingen.
Du skal ligge på en briks og have lysbeskyttende briller på. Behandlingen gives af en læge eller en sygeplejerske. Behandlingstiden er 5-10 minutter. Det kan føles varmt og stikkende i huden under behandlingen.
Huden må ikke udsættes for sollys i 4 uger efter behandlingen, eller så længe huden virker påvirket af behandlingen, da huden ellers kan blive misfarvet og skjoldet. Brug solcreme med minimum faktor 25 eller sørg for at området er tøjdækket. Du bør ikke gå i svømmehal eller bade i havet et par dage efter behandlingen. Du må gerne bruge deodorant dagen efter, hvis huden ikke er påvirket af IPL-behandlingen.
IPL til patienter med Hirsutisme
Når kvinder udvikler behåring andre steder end i armhuler og i skridtet, kaldes det hirsutisme. Vi behandler kun undtagelsesvist uønsket hårvækst i ansigtet, der også kaldes hirsutisme. Det er udelukkende i ansigtet, at vi IPL-behandler hirsutisme. Behandlingen gives cirka hver 4. uge. Som udgangspunkt skal du regne med 4-8 behandlinger. Derefter skal du til lægekontrol.
Hvad er årsagerne til Hirsutisme?
Cirka halvdelen af tilfældene kaldes idiopatisk hirsutisme, hvor øget hårvækst optræder familiært. Den næst-hyppigste årsag til hirsutisme er polycystisk ovarie syndrom (PCOS). Det er en tilstand med forandringer i æggestokkene, som medfører, at den normale hormonbalance forstyrres.
Hvordan behandles Hirsutisme?
PCOS behandles hos gynækolog. Uanset årsagen til Hirsutisme kan følgende gøres:
- Barbering
- Hårfjerningscreme
- Voksbehandlinger
- Fjernelse af hår med pincet
- IPL.
IPL til patienter med Hirsutisme
Det er kun muligt at fjerne mørke hår med IPL. Lyset fra laseren opfanges af hårets mørke farvestof melanin. Lyset omdannes til varme, der ødelægger håret.
Virkningen varierer fra person til person. Flere faktorer kan medvirke til, at der på et senere tidspunkt kan opstå ny hårvækst i det ellers behandlede område. Det kan være hormonelle forandringer eller nogle former for medicinsk behandling. IPL-behandling er under alle omstændigheder sjældent varigt.
Du må ikke fjerne din hårvækst med pincet eller voks i 6 uger inden behandlingen. Håret skal barberes væk 1-2 dage inden behandlingen. Der må gerne være hårstubbe, men håret må under ingen omstændigheder være så langt, at det kan lægge sig på huden, da du herved vil få en forbrænding på huden.
Hvis du er solbrun, kan vi ikke tilbyde behandling. Huden skal være så lys som muligt. Der må ikke anvendes selvbrunende creme i 14 dage før behandlingen. Det anbefales at sørge for, at huden er velplejet og ikke mangler fugt, inden man begynder på behandlingen. Make-up skal afrenses inden behandlingen. Selv små rester make-up på huden kan mindske effekten af behandlingen, eller i alvorligere tilfælde brænde sig ind i huden.
Du skal ligge på en briks og have lysbeskyttende briller på. Behandlingen gives af en læge eller en sygeplejerske. Behandlingstiden er 5-10 minutter. Det kan føles varmt og stikkende i huden under behandlingen.
Huden må ikke udsættes for sollys i 4 uger efter behandlingen, eller så længe huden virker påvirket af behandlingen, da huden ellers kan blive misfarvet og skjoldet. Brug solcreme med minimum faktor 25. Du bør ikke gå i svømmehal eller bade i havet et par dage efter behandlingen.
Bivirkninger
Det kan føles varmt og stikkende i huden under behandlingen. Det er almindeligt med rødme og hævelse i området. Det går oftest over inden for timer til få dage. Der kan komme let skældannelse eller små sår. I sjældne tilfælde kan der opstå langvarige pigmentændringer eller
små ar efter behandlingen. Der er en øget risiko for forbrændning i huden ved solbrændthed eller pigmenteret hud af anden årsag. Skønnes det, at din hud er for solbrændt eller pigmenteret, må behandlingen derfor i nogle tilfælde udsættes. Huden plejes bedst ved at blive vasket dagligt og må gerne smøres med uparfumeret fugtighedscreme.
Det er vigtigt at påpege, at nogle oplever at hårvæksten forværres ved IPL behandling. Der vil være hårvækst i 7-30 dage efter behandlingen. Dette er ikke ny hårvækst, men de behandlede hår der udstødes fra huden. Hår, der var i en hvilende fase på behandlingstidspunktet, kan afhængigt af kropsområdet blive aktive i løbet af 1-6 måneder.
Gravid og ammende
Du må ikke være gravid eller ammende, når du får IPL behandling.
Kontakt
Adresse
Sjællands Universitetshospital, Roskilde
Dermatologisk Afdeling
Sygehusvej 5
4000 Roskilde
Se kort
Find vej til Sjællands Universitetshospital, RoskildeRing til os
Skriv til os
Øvrig information
Undersøgelse og behandling af hudsygdomme og kønssygdomme.
Opdateret tirsdag den 23. jan. 2024