Sengeafsnit C10
Undersøgelse og behandling
Vi undersøger, behandler og plejer børn og unge med medicinske og kirurgiske sygdomme, bl.a.:
- Astma og allergi
- Diabetes
- Hormonsygdomme og vækstforstyrrelser
- Infektionssygdomme
- Mave- og tarmsygdomme
- Neurologi
- Nyre- og urinvejssygdomme.
Ved at følge links'ene kan du læse mere om undersøgelse og behandling af de forskellige sygdomme.
Indlæggelse
En indlæggelse på sengeafsnit C10 kan enten være akut fra Børne- og Ungemodtagelsen, eller den kan være planlagt.
Akut indlæggelse
Ved en akut indlæggelse bliver barnet eller den unge i første omgang modtaget af plejepersonalet i Børne- og Ungemodtagelsen, der taler med familien og registrerer de vigtige vitale tal for bl.a. temperatur, vejrtrækning og vægt.
Herefter tildeles barnet en farvekode, der angiver hvor hurtigt det er nødvendigt at lægen tilser barnet. Man tilses derfor ikke altid i den rækkefølge man ankommer, og ventetid må påregnes. Tiden bruges til observation af barnet. Plejepersonalet vil evt. opstarte delvis behandling og afvente effekten af den.
Barnet tilses og vurderes herefter af en læge, der lægger en undersøgelses- og behandlingsplan. Opholdet vil typisk strække sig over nogle timer, inden der er lagt en plan for det videre forløb. Nogle patienter kan efter vurdering, kortvarig behandling og information sendes hjem igen, mens andre bliver indlagt på sengeafsnit C10.
Planlagt indlæggelse
Hvis barnet eller den unge indlægges planlagt, medfølger praktiske informationer sammen med indkaldelsen.
Ved en planlagt indlæggelse er det en god ide at forberede barnet så godt som muligt. Tal om hvorfor barnet skal indlægges og hvad der skal ske når I ankommer til hospitalet. Gode snakke derhjemme giver større tryghed for barnet, der skal indlægges.
På sengeafsnittet får barnet og familien pleje og information, som tilpasses alder, udvikling og familiens behov. Patienten tilses løbende og der bliver gået stuegang efter behov.
Barnet er tilknyttet en fast sygeplejerske hver dag. Hvis indlæggelsen strækker sig over længere tid, forsøger vi, så vidt muligt, at det er de samme sygeplejersker, der tilser barnet.
For at sikre et trygt og godt ophold, er det vigtigt at I fastholder jeres normale rutiner i det omfang, det kan lade sig gøre. Det vil sige, at barnet bliver vasket og klædt på ligesom derhjemme, og at I hygger, nusser og evt. trøster på samme måde som I altid gør.
Der er altid én forælder medindlagt sammen med barnet.
Samarbejde
Vi har et stort fokus på, at patienten og familien føler sig trygge og velinformerede omkring undersøgelse og behandling, og vi lægger vægt på et trygt og godt samarbejde med forældrene til vores patienter.
I kan derfor regne med at:
- Vi tager godt imod jer og jeres barn.
- Vi tilrettelægger barnets behandlingsforløb så godt som muligt.
- Vi har et tæt samarbejde med jer under hele forløbet.
- Vi vil give gode råd og vejledning i det omfang, der er brug for det.
Og vi beder om at:
- I selv bestiller mad til barnet og den overnattende pårørende. NB. Vær opmærksom på at få afleveret bestillingssedler til tiden.
- I overholder de håndhygiejniske forholdsregler på afdelingen.
- I hjælper med at smertescore jeres barn.
- I hjælper med at føre væskevandladningsskema.
- I vil hjælpe os ved at rydde op efter jer.
- I viser hensyn til medpatienter.
Værd at vide ved indlæggelse
Indkaldelse
Vi sender indkaldelse til børn under 15 år til forældremyndighedsindehaveres e-boks.
Unge, som er fyldt 15 år, modtager indkaldelse i egen e-boks.
Vi forsøger så vidt muligt, at barnet eller den unge får en tid inden for 30 dage. I kan finde oplysninger om ventetider på mitsygehusvalg.dk
Når barnet er under 15 år, får den overnattende forælder forplejning på afdelingen.
I skal huske at bestille mad til både morgenmad, frokost og aftensmad. De udfyldte bestillingssedler afleveres i kasserne på madvognen.
- Morgenmad skal bestilles inden 7.45 - og kan med fordel bestilles aftenen før.
- Frokost bestilles inden 11.45
- Aftensmad inden 17.45.
I henter selv drikkevarer og snacks fra madvognen, men mindre I er isolerede. I så fald kan I få hjælp af en sygeplejerske.
Bliver det indlagte barn sulten uden for de normale madtider, kan I altid kontakte en sygeplejerske.
Anden forælder og søskende har mulighed for at købe måltider med MobilePay. Et måltid koster 50 kr. (30 kr. for morgenmad). Det er også muligt at købe både kolde og varme retter samt drikkevarer i caféen i hallen. Caféen er åben fra 8-18.30 på hverdage og 8-16 i weekenden.
Når det er muligt tilbydes barnet eller den unge enestue. Der er tv på næsten alle stuer, samt kreative sysler og engangsspil, som børn, unge og forældre kan underholde sig med.
Det er vigtigt at være bevidst om, at stuerne er en arbejdsplads for personalet. Det betyder, at tasker, jakker og andre private ting skal opbevares i skabene på stuen. Gulvet skal holdes frit, så det er nemt at komme til for plejepersonale og rengøring.
Vær opmærksom på, at borde og sengebord skal aftørres efter hvert måltid. Brug de grønne klude og herefter de orange spritklude.
I løbet af ugen har vi besøg af både Danske Hospitalsklovne samt Lege- og Kreahelte. De er sammen med barnet på barnets præmisser og kan for en stund lette eventuelt ubehag og give plads til livsglæde.
Det sker ofte at plejepersonalet bruger hospitalsklovnene, hvis fx et barn føler sig utryg ved en undersøgelse. Har I gode erfaringer fra tidligere indlæggelser eller undersøgelser, så del det gerne med personalet, så de fra starten er opmærksomme på, at det kan være en hjælp for jeres barn at inddrage hospitalsklovnene.
Læs mere om vores klovne og helte, og se hvornår I kan møde dem her.
Brug også gerne aktivitetstavlerne, der hænger på væggen i gangen samt cyklerne, der holder til i venteværelset. Her hos os må man nemlig gerne cykle indenfor på gangene.
På sengeafsnittet C10 har vi en døgnrytme, der ser således ud:
07.30 - 08.30: Der bliver taget blodprøver.
07.30 - 08.30: Morgenmad og medicin.
08.30 - 09.00: Personalet holder morgenkonference. Ring kun ved akut behov for hjælp.
09.30 - 15.00: Stuegang; afholdes dagligt, med mindre andet er aftalt.
11.30 - 12.30: Middagsmad og evt. medicin.
17.30 - 18.30: Aftensmad og medicin.
Personalet er ansvarlige for behandlingen af barnet og vi forventer, at forældrene varetager barnets almindelige daglige behov og rutiner. Altså sørger for at barnet kommer på toilettet, i bad, spiser og drikker som det skal.
Hvis det indlagte barn er under 15 år, skal der altid være en voksen pårørende til stede sammen med barnet.
Plejepersonalet har vagtskifte kl. 7.00, 15.00 og 23.00. Lige inden og efter vagtskifte har vi særligt travlt, og der kan derfor opstå lidt ventetid i de perioder.
Vi har fri besøgstid på afsnittet, men vi beder pårørende og gæster om at vise hensyn, når personalet skal tale med - eller behandle - andre patienter.
For at forebygge hospitalserhvervede infektioner under indlæggelsen, er det vigtigt at opretholde en god hygiejne. Det betyder, at I skal udføre korrekt håndhygiejne og at stuen holdes pæn og opryddet.
Med korrekt håndhygiejne mener vi, at I skal spritte hænder af hver gang I går ind og ud af en dør. Dvs. at når I kommer til afdelingen eller går ind på stuen, så skal jeres hænder afsprittes med fordeling af håndsprit i 30 sekunder, hvor hænderne hele tiden er våde.
Efter toiletbesøg eller bleskift vaskes hænderne med sæbe, aftørres og sprittes herefter af med håndsprit.
I videoen herunder kan I se hvordan korrekt håndhygiejne udføres.
Video: Håndhygiejne
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Udskrivelse
Det er vigtigt, at både patient og forældre føler sig trygge, når de skal hjem. Vi afholder derfor en udskrivningssamtale, hvor vi gennemgår indlæggelsesforløbet. Er der brug for opfølgende undersøgelse og behandling, koordinerer vi det. Og vi kan hjælpe med kontakt til sundhedsplejerske, hvis der er behov for det.
Vi opfordrer til, at man får stillet alle de spørgsmål man eventuelt sidder med. Det er især vigtigt, at man som forældre har svar på følgende, når man forlader afdelingen:
- Hvilken medicin skal barnet eller den unge tage?
- Er der noget, vi skal være særligt opmærksomme på?
- Hvilke aftaler er der om opfølgning?
Hvis I har spørgsmål, er I velkomne til at kontakte os inden for de første 48 timer efter udskrivelse. Herefter skal I kontakte egen læge eller vagtlæge.
Min Sundhedsplatform
I Min Sundhedsplatform (Min SP) har I et overblik over barnets aftaler, prøvesvar, journal og andre sundhedsoplysninger.
Få adgang til jeres barns journal
Forældre til et barn under 15 år, kan få adgang til barnets journal ved at udfylde en aftaleerklæring og aflevere den fysisk eller sende den med digital post til den afdeling, barnet er tilknyttet.
Send aftaleerklæringen til vores digitale postkasse via dette link.
(Obs! Brug en anden browser end Explorer)
Eklæringen, som skal udfyldes og afleveres eller indscannes og sendes til os, ligger på Min SP.
Prøvesvar i Min SP
Svar på prøver og undersøgelser, der fremgår af Min SP, bliver ved behov fulgt op ved at Børne- og Ungeafdelingen kontakter barnets forældre eller den unge direkte.
Kontakt os på Min SP
I kan skrive til os via Min SP. Vi bestræber os på at svare inden for tre hverdage. Hvis henvendelsen kræver svar fra en særlig kontaktperson, kan der gå længere tid.
Recepter
På Medicinkortet - enten her Medicinkortet - sundhed.dk eller på app'en Medicinkortet, kan I se de recepter, der er udskrevet til barnet. Vær opmærksom på, at der kan gå noget tid fra recepten er udskrevet og til at apoteket har modtaget informationen.
Børnelægernes Børnetips
Få børnelægernes tips og råd til, hvad du selv kan gøre og skal være opmærksom på, når dit barn er syg.
På siden Børnelægernes Børnetips finder du en række korte film, der samler de bedste råd om at have syge børn.
De korte film omhandler feber, ondt i maven, ondt i øret, opkast og diarré, røde øjne, udslæt og vejrtrækningsproblemer.
I filmene får du også vejledning i, hvornår du skal kontakte din egen læge, akuttelefon, lægevagt eller 112.
Udover de korte film er informationen også tilgængelig som tekst og du kan downloade et faktaark med de vigtigste råd.
Blomster
Af hygiejnehensyn må du ikke have planter med jord på med ind på afdelingen. Du må til gengæld gerne medbringe afskårne blomster.
Rene hænder redder liv!
Bakterier og virus spreder sig let via hænderne. Vask dine hænder grundigt - og sprit dem af bagefter. Så er risikoen for at sprede bakterier mindre.
Kontakt
Adresse
Sjællands Universitetshospital, Roskilde
Børne- og Ungeafdelingen
Børne- og Ungemodtagelsen samt sengeafsnit C10
Sygehusvej 6, Stuen
4000 Roskilde
Se kort
Find vej til Sjællands Universitetshospital, RoskildeRing til os
Børne- og Ungemodtagelsen
Skriv til os
Øvrig information
Børne- og Ungemodtagelsen samt sengeafsnit C10.
Hvis din henvendelse ikke indeholder fortrolige og personfølsomme oplysninger som CPR-nummer og sygdomsinformation, kan du skrive til os på mail, ellers brug venligst Digital post.
Du kan også kontakte os via Min Sundhedsplatform, hvis barnet eller den unge allerede har kontakt til afdelingen.
Opdateret onsdag den 29. maj 2024